A román miniszterelnök tanácsadója náciként mutatta be Klaus Iohannis államfőt

Romanian President Klaus Iohannis (2nd R) and his wife Carmen (2nd L) arrive to review a honor guard during an official inauguration ceremony at the Cotroceni presidential palace in Bucharest December 21, 2014.     AFP PHOTO / DANIEL MIHAILESCU
Romanian President Klaus Iohannis (2nd R) and his wife Carmen (2nd L) arrive to review a honor guard during an official inauguration ceremony at the Cotroceni presidential palace in Bucharest December 21, 2014. AFP PHOTO / DANIEL MIHAILESCU
Vágólapra másolva!
A romániai kisebbségek tiltakozását váltotta ki Darius Valcov, a miniszterelnök gazdasági ügyekért felelős tanácsadója, aki az egyik közösségi portálon egy kisfilmet tett közzé, amely náci szervezetként mutatta be a Romániai Német Demokrata Fórumot (FDGR), és Hitler-bajusszal mutatta Klaus Iohannis román elnököt, a fórum korábbi elnökét.
Vágólapra másolva!

Darius Valcov vasárnap posztolta közösségi oldalán a kisfilmet, majd a negatív reakciókat látva törölte azt.

A Romániai Német Demokrata Fórum (FDGR) nyomatékosan kérte Viorica Dancila miniszterelnököt, hogy határolódjon el és váljon meg tanácsadójától.

Klaus Iohannis Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

A romániai németek érdekvédelmi szervezete azt sérelmezte: a Valcov által közölt kisfilm a horogkereszt jele alatt "tudatta", hogy

A FDRG kijelentette: a román alkotmánynak és törvényeknek megfelelően jegyezték be, alapszabályát a román bíróság jóváhagyta, így tehát a romániai német közösség legitim képviselője.

A nagyobbik kormánypárt, a Szociáldemokrata Párt (PSD) egyes politikusainak a támadásaira hivatkozva a romániai németek szervezete közölte:

fenntartja a jogot arra, hogy a romániai és németországi igazságszolgáltatáshoz és más szervezetekhez forduljon.

A FDRG a Románia és Németország között 1992-ben kötött szerződésre hivatkozott, "mely a két fél közös felelősségének tekinti a romániai német kisebbség jogainak védelmét, önazonosságának a megőrzését".

Hasonló tiltakozó levelet küldött a miniszterelnöknek a nem magyar nemzeti kisebbségek parlamenti csoportja,

Darius Valcov azonnali felmentését követelve.

Aggodalmának adott hangot Valcov üzenete miatt a romániai holokauszt kutatásával foglalkozó Elie Wiesel Intézet is.

Az intézet az egyik közösségi portálon közölt álláspontjában úgy vélte, hogy az állam magas rangú képviselőjének a megnyilvánulása súlyos kisiklásokat vonhat maga után és hasonló cselekményeket bátoríthat.

A német fórum náci identitásának a gondolatát tíz nappal korábban Liviu Pop volt oktatásügyi miniszter, a PSD szenátora vetette fel.

Pop a közösségi oldalán egy a nagyszebeni bíróságon 2007-ben tárgyalt per iratait is közölte állítása alátámasztására.

Ekkor a Klaus Iohannis által vezetett német fórum nagyszebeni elnöke a szintén Iohannis által vezetett nagyszebeni polgármesteri hivatalt és a város önkormányzatát perelte a Romániai Német Népcsoport szervezet vagyonáért.

Ítéletében a nagyszebeni bíróság elismerte, hogy

a Romániai Német Demokrata Fórum a Romániai Német Népcsoport jogutódja.

A jogerőssé vált ítéletet - a romániai bíróságok portálján közölt adatok szerint - az ügyészség kérésére 2012-ben felülvizsgálták, ám rendelkezését a Gyulafehérvári Táblabíróság sem változtatta meg.

Darius Valcov miniszterelnöki tanácsadó a vezető kormánypárt elnöke, Liviu Dragnea bizalmasának számít,

ő végzi a PSD által jelölt miniszterek munkájának a kiértékelését, és tesz javaslatot a tárcavezetők leváltására.

Valcov az elmúlt napokban egy a közösségi médiában tett másik bejegyzésével is botrányt idézett elő.

Ebben

A befolyásos politikust februárban egyébként első fokon nyolc év börtönre ítélték korrupció miatt.