Belebukott a migránspárti hazugságkampányba az egyik svéd baloldali képviselőjelölt

migránsok Svédországban
Police organize the line of refugees on the stairway leading up from the trains arriving from Denmark at the Hyllie train station outside Malmo, Sweden, November 19, 2015. 600 refugees arrived in Malmo within 3 hours and the Swedish Migration Agency said in a press statement that they no longer can guarantee accommodation for all asylum seekers. AFP PHOTO / TT NEWS AGENCY / JOHAN NILSSON +++ SWEDEN OUT +++ / AFP PHOTO / TT NEWS AGENCY / JOHAN NILSSON
Vágólapra másolva!
A Szociáldemokrata Párt (SAP) lemondatni kényszerült az egyik képviselőjelöltjét, miután nyílt hazugságon kapták őt. A migránsbarát politikus arab nyelven próbálta manipulálni a bevándorló hátterű választóit. Az eset kapcsán hatalmas botrány robbant ki Svédországban.
Vágólapra másolva!

Szeptember 9-én a Svéd Királyságban parlamenti választások lesznek, amikor várhatóan meg fog bukni az erősen bevándorláspárti baloldali kisebbségi kormánykoalíció.

A szociáldemokraták már nem reménykednek abban, hogy a svédek tömegesen rájuk fognak szavazni, így ismét a migránsokhoz fordultak voksokért, hiszen 2014-ben is nekik köszönhetően győztek relatív többséggel.

Migránsok a svédországi Malmőben Forrás: AFP/TT News Agency/Johan Nilsson

Megtehetik ezt, mert

a skandináv állam lakosságának a 24,1%-a, tavalyi adatok alapján, bevándorló hátterű.

A sävsjői választókerületben az iszlám vallású migránsok szavazatainak a besöprése érdekében a szociáldemokrata képviselőjelölt nyílt hazugságkampányba kezdett – írja a The Local című svédországi angol nyelvű lap.

A politikus a Szociáldemokrata Párt által működtetett Facebook-oldalon közzétett egy arab nyelvű kampányszöveget, amiből konkrétan semmi sem volt igaz.

A képviselőjelölt ebben azt állította, hogy ha nem a baloldal fog kormányt alakítani, akkor Svédországban zavargások fognak kitörni az őslakosok és a muszlim arabok között.

Továbbá azt is leírta, hogy

Az esetből óriási botrány lett, a hazugságkampányt kénytelen volt elítélni Stefan Löfven jelenlegi szociáldemokrata svéd kormányfő is, aki közölte, hogy a sävsjői jelölt bejegyzése nem tükrözi a párt hivatalos álláspontját.

A miniszterelnök felszólította a képviselőjelöltet, hogy lépjen vissza a jelöltségtől és hagyja el a pártot.

Az előbbi kérésnek a migránspárti politikus eleget is tett, a Szociáldemokrata Pártból viszont még nem lépett ki.

Az ügy nyomán a jobbközép Mérsékelt Párt feljelentést tett.