Magyarország megfigyelői státust kapott a Nemzetközi Türk Akadémiában

SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2018. augusztus 27. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Master Good Kft. kisvárdai baromfifeldolgozó üzeme kapacitásbővítésének bejelentésén Budapesten, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) V. kerületi Honvéd utcai székházában 2018. augusztus 27-én. A kormány 3,4 milliárd forinttal támogatja a cég 15 milliárd forintos kapacitásbővítő beruházását. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Magyarország megfigyelői státust kapott a Nemzetközi Türk Akadémiában - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap az MTI-vel. A politikus Biskekben, a kirgiz fővárosban részt vett a türk nyelvű országok együttműködési tanácsának külügyminiszteri szintű tanácskozásán.
Vágólapra másolva!

A szervezet hétfőn tartja államfői és kormányfői tanácskozását, ennek előkészítéseként zajlott a vasárnapi külügyminiszteri ülés.

- emelte ki a magyar diplomácia irányítója.

A tudományos és kulturális kutatást, valamint együttműködést segítő Nemzetközi Türk Akadémiát 2012-ben hozta létre Kazahsztán, Törökország, Azerbajdzsán és Kirgizisztán.

Szijjártó Péter kifejtette,

a részvétel a Nemzetközi Türk Akadémia munkájában azt jelenti, hogy a türk népek történelmét kutató, turkológiai kutatásokat végző nemzetközi intézmény munkájában ezentúl magyar kutatók is részt vehetnek.

Brüsszel, 2018. július 16. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (k), Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter (j) és Johannes Hahn, az európai szomszédságpolitikáért és az EU-csatlakozási tárgyalásokért felelős uniós biztos az Európai Unió külügyminisztereinek brüsszeli ülésén 2018. július 16-án. MTI Fotó: KKM Forrás: MTI/Kkm

Magyarországnak érdeke az együttműködés Törökországgal

A külgazdasági és külügyminiszter ismertette, hogy Magyarország álláspontja egyértelmű abban: Európa számos kihívással néz szembe. Annak érdekében, hogy hazánk megfeleljen ezeknek a kihívásoknak, szükség van az együttműködésre azokkal az országokkal, amelyek Európa segítségére lehetnek. Két szempontot ismertetett, miért érdeke Magyarországnak együttműködnie Törökországgal:

  • Gazdasági szempont: Törökország hamarosan a világ tíz legnagyobb gazdasága közé kerül, a közép-ázsiai térség pedig dinamikusan fejlődik. Ezenfelül a közép-ázsiai térségből számíthat Európa újabb gázszállítmányokra, amelyet Törökországon keresztül juttatnának el. Az ehhez szükséges építkezést Törökországban már megkezdték.
  • Biztonsági szempont: a magyar külügyminiszter hangsúlyozta, biztonsági szempontból is fontos az együttműködés a térséggel. A régió országai ugyanis gátat szabhatnak a terrorizmus alapját adó, Európát is fenyegető eszméknek. A gazdasági együttműködés tekintetében ezek az országok segíthetnek abban, hogy Európa és a kontinens keleti szomszédsága között hatékony együttműködés épüljön ki.

Szijjártó Péter kiemelte, ezek az országok nagyra becsülik Magyarországot. Úgy tekintenek rá, hogy büszke történelmére, örökségét és hagyományait ápoló állam, amelynek örökségében ott vannak a keleti gyökerek. Ezt szem előtt tartva a türk nyelvű országok egyre szorosabbá fűzik együttműködésüket Magyarországgal.