Teljes behódolás: a genti bíróság engedélyezte a burkini viseletét a városi uszodákban

burkini fürdőruha
Tunisian women, one (R) wearing a "burkini", a full-body swimsuit designed for Muslim women, swim on August 16, 2016 at Ghar El Melh beach near Bizerte, north-east of the capital Tunis. / AFP PHOTO / FETHI BELAID
Vágólapra másolva!
A belgiumi Gent bírósága határozatban engedélyezte a burkini viseletét a város nyilvános uszodáiban úgy, hogy korábban a város vezetése betiltotta azt. A polgármesteri hivatal nem hagyta annyiban az ügyet, fellebbezett a nagy felháborodást kiváltó döntés ellen. Újabb szimbolikus ügy a migráció árnyékában.
Vágólapra másolva!

A La Libre Belgique nevű belga napilap internetes felülete számolt be arról a Belgiumban komoly indulatokat kiváltó ügyről, miszerint a genti bíróság engedélyezte a burkini viseletét a városi uszodákban, annak ellenérre, hogy a város vezetése korábban betiltotta azt.

Gent polgármesteri hivatala korábban higiéniai és biztonsági okokra hivatkozva betiltotta a láb- és kézfej, valamint az arc kivételével a teljes testet takaró női úszódresszek viselését.

Ahogy az lenni szokott, bevándorláspárti szervezetek megtámadták Gent vezetésének határozatát a városi bíróságon. A magukat civilnek nevező politikai aktivisták a burkini viseletének engedélyezését követelték.

Forrás: AFP/Fethi Belaid

A genti bíróság meghozta ítéletét: az igazságszolgáltatási szerv arra szólította fel az uszodák vezetését, vizsgálják felül a fürdőruha viseletére vonatkozó szabályozásukat, és nyissanak új fejeztet a vallási okokból viselt ruhadarabokat illetően.

Gent vezetése fellebbezett

A város vezetése nem hagyta annyiban az ügyet, és fellebbezett a bírósági végzés ellen.

Álláspontjuk szerint a határozat kizárólag vallási szempontokat vett figyelembe, a higiéniai és biztonsági indokokat nem, továbbá korlátozza a hivatal döntési autonómiáját is.

Akárhogy is alakul a szimbolikus ügy, a burkini uszodai viseletét engedélyező végzés az ügy végleges lezárásáig érvényben marad.