Cseh kormányfő: Orbán Viktor politikája inspiráló lehet számunkra

ORBÁN Viktor; BABIS, Andrej; ZVIZDIC, Denis
Szófia, 2018. július 7. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b3) Kína, valamint 16 kelet- és közép-európai ország évenkénti csúcstalálkozóján Szófiában 2018. július 7-én. Mellette balról Denis Zvizdic bosznia-hercegovinai (b) és Andrej Babis cseh miniszterelnök, jobbról Vilius Sapoka litván pénzügyminiszter. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor nagyon tapasztalt politikus. A politikája számunkra is inspiráló lehet – jelentette ki Andrej Babis a Prima prágai kereskedelmi televízió vasárnapi vitaműsorában.
Vágólapra másolva!

„Egész biztosan" - szögezte le a cseh miniszterelnök a műsorvezetőnek arra a kérdésére, folytatódik-e a cseh-magyar együttműködés az illegális migráció elleni küzdelem terén. Aláhúzta, hogy az illegális migráció témájában

a négy visegrádi ország egységes, és elsősorban nekik köszönhető, hogy az Európai Tanács legutóbbi ülésén a migránskvóták lekerültek a napirendről. Meglátása szerint ebben a cseh és a magyar kormányfőnek volt kulcsszerepe.

A politikus kifejtette, az Orbán Viktor vezette Fidesz tagja az Európai Néppártnak (EPP), és a magyar miniszterelnök a csoportosuláson belül igyekszik egy Emmanuel Macron-ellenes blokkot létrehozni. Köztudomású, hogy a francia elnök nyílt bírálója az V4-ek migrációs politikájának. A cseh miniszterelnök arra utalt, hogy a múlt heti Orbán-Salvini találkozón egy Macron-ellenes szövetség alapjai kerültek lefektetésre, amelynek az egyik legfőbb célkitűzése egy új szellemi alapokon álló Európa építése.

- hangoztatta Andrej Babis.

Andrej Babis cseh miniszterelnök (j2) elismerően beszélt Orbán Viktor, magyar miniszterelnök munkájáról a Prima prágai kereskedelmi televízió vasárnapi vitaműsorában Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Példaként felhozta, hogy Csehországban az illegális határátlépés elősegítéséért az embercsempészek legfeljebb két év börtönbüntetést kaphatnak. „Ez kevés, ezért meg kellene néznünk, nem szükséges-e bizonyos törvényeket módosítani" - vélekedett a cseh kormányfő. A cseh kormány elkészít egy tervezetet, és azt az ország biztonsági tanácsa elé terjeszti megvitatásra - tette hozzá Babis. Arra a kérdésre, hogy konkrétan, milyen intézkedésekre lenne szükség, Babis azt mondta, ezt még meg kell vitatni. Az emberkereskedelem szerinte azonban ma egy egész világot behálózó maffia, amely elfogadhatatlan, és fel kell számolni.

Ahogy beszámoltunk róla, a cseh miniszterelnök pénteken Budapesten tárgyalt Orbán Viktor magyar kormányfővel, akivel ismertette az illegális migráció felszámolását érintő elképzeléseit. Orbán Viktor szerint Magyarország jónak tartja és támogatja a cseh kormányfő elképzeléseit.