A németek kétharmada szerint hazájuk rossz irányba változott a migráció miatt

Jugend Rettet, Iuventa, migráns
(FILES) In this file photo taken on November 04, 2016 The 'Iuventa', a rescue ship run by young German NGO 'Jugend Rettet' (Youth Saves), sails off the Libyan coast during a rescue mission in the Mediterranean Sea. Italy's highest court of appeal on April 24, 2018 rejected a request by the German NGO Jugend Rettet to release its migrant rescue boat, impounded eight months ago on suspicion of facilitating illegal immigration. The Italian Court of Cassation did not say why it had turned down the NGO's request for the release of the Iuventa, a 33-metre (110-foot) motorboat seized off the island of Lampedusa on August 2. At the time, the state police force had said that circumstantial evidence had come to light in a probe dating back to October 2016 which suggested the boat was being used for "activities facilitating illegal immigration". / AFP PHOTO / ANDREAS SOLARO
Vágólapra másolva!
A németek kétharmada szerint negatív irányba változott Németország a nemzetközi migrációs válság három évvel ezelőtti elmélyülése óta - mutatta ki egy vasárnap ismertetett felmérés. A Bild am Sonntag című vasárnapi lap megbízásából készített felmérés alapján a németek 66 százaléka szerint negatív, 17 százaléka szerint pozitív irányba változott hazájuk az utóbbi három évben.
Vágólapra másolva!

A felmérést abból az alkalomból készítették, hogy Angela Merkel kancellár három éve, 2015. augusztus 31-én tette híressé vált kijelentését, amely szerint Németország megbirkózik a menekültválsággal, "sikerülni fog, megoldjuk" (wir schaffen das), majd négy nappal később Werner Faymann akkori osztrák kancellárral úgy döntött, hogy Ausztrián keresztül Németországba utazhatnak a Magyarországon az osztrák határ felé gyalog elindult menedékkérők.

Forrás: AFP/Andreas Solaro

Az utóbbi három év megváltoztatta az országot - mondta a Bild am Sonntagnak Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter, aki kezdettől fogva élesen bírálta a kancellár 2015. szeptemberi döntését. Azóta

- mondta Horst Seehofer.
Az Emnid közvélemény-kutató intézet felmérése alapján a németek 82 százaléka úgy érzi, jelentősen megromlott a társadalmi légkör 2015 szeptembere óta, és csupán 11 százalék nem tapasztal ilyen változást.

Minden második német - 50 százalék - úgy érzi, hogy túl sok menedékkérő érkezik az országba, és mindössze 4 százalék tartja túl alacsonynak az érkezők számát.

A menekültügyi rendszer keretében zajló migráció mint veszélyforrás 2015-ben jelent meg a német társadalom félelmeinek sorában, előtte főleg a természeti katasztrófáktól és a gazdasági válságtól tartottak a németek. Ez a fajta félelem 2016-ban a leginkább jellemző, akkor a német lakosság 66 százaléka érezte úgy, hogy a menedékkérők beáramlása túlterheli az államot és a társadalmat. Tavaly enyhült az aggodalom, de

- mondta a lapnak Borwin Bandelow pszichiáter.

Horst Seehofer szerint a menekültügyi migráció tartósan gond lesz. A migráció kihívása sok évig foglalkoztat majd még bennünket - mondta a miniszter, hozzátéve, hogy a Németországba érkező menedékkérők száma ugyan visszaesett, "de a migrációs nyomás fennmaradt, ezért sürgősen európai megoldásra van szükség, amelytől sajnos még mindig nagyon messze vagyunk".

Ausztriából érkezett bevándorlók egy átmeneti szállásra mennek a németországi Wegscheid közelében 2015. október 28-án Forrás: MTI/EPA/DPA/Armin Weigel

A Bild am Sonntag a többi között arra is kitért, hogy az erőszakos bűncselekmények száma, különösen az emberölések és a szexuális bűncselekmények száma jóval magasabb, mint 2015-ben, a terrorcselekmény elkövetésére hajlamosnak tartott közveszélyes iszlamisták száma pedig a 2015-ben regisztrált 330-ról 774-re emelkedett.