Meghalt az egyik ukrajnai szakadár vezető

Donyecki Népköztársaság, Olekszandr Zaharcsenko, Alekszandr Zaharcsenko
(FILES) In this file photo taken on February 2, 2015 the Prime Minister of the Pro-Russian self proclamed "Peoples Republic of Donetsk" Alexander Zakharchenko looks on during a press conference in the eastern Ukrainian city of Donetsk. Alexander Zakharchenko, the main separatist leader in eastern Ukraine, was killed in a bomb blast in the centre of rebel hub Donetsk on on August 31, 2018, an official separatist news agency reported. / AFP PHOTO / Dominique FAGET
Vágólapra másolva!
Az Interfax orosz hírügynökség értesülése szerint egy donyecki kávéházi robbanásban meghalt Olekszandr Zaharcsenko kelet ukrajnai szeparatista vezető. A szakadár Donyecki Népköztársaságban rendkívüli állapotot hirdettek.
Vágólapra másolva!

Az UNIAN ukrán hírügynökség a Life.ru orosz hírportál helyszínről származó értesüléseire hivatkozva jelentette, hogy Zaharcsenkót a Szepar nevű kávéházból sérülésekkel kórházba szállították, de nem tudták megmenteni az életét. A robbanásban az előzetes információk szerint megsérült az oroszbarát szakadár "népköztársaság" egy minisztere is.

A Fokusz ukrán hírportál szerint a kávéház, ahol a robbanás történt, Donyeck központjában van, mintegy 400 méterre az EBESZ-küldöttség donyecki irodájától.

A 42 éves Zaharcsenko 2014. november 4-e óta volt az önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaság vezetője, korábban már több, ellene irányuló merényletkísérletet túlélt.

Sok a gyanúsított

- mondta Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő újságíróknak pénteken Moszkvában. "Donyeckben terrorcselekmény következtében meghalt a Donyecki Népköztársaság vezetője, Alekszandr Zaharcsenko" - közölte a szóvivő, oroszul ejtve az Ukrajnától önhatalmúlag elszakadt oroszbarát terület szakadár vezetőjének nevét.

"Minden alap megvan azt feltételezni, hogy meggyilkolása mögött a kijevi rezsim állhat, amely nem egyszer alkalmazott már hasonló eszközöket a másként gondolkodók és a kellemetlenné vált személyek kiiktatására" - tette hozzá.

Zaharova szerint "a kijevi háborús párt" ahelyett, hogy teljesítené a minszki megállapodásokat és keresné a rendezés lehetőségét, "terrorista forgatókönyvet valósít meg", tovább súlyosbítva az amúgy is súlyos helyzetet a régióban.

Olekszandr Zaharcsenko Forrás: AFP/Dominique Faget

"A békeígéreteiket nem teljesítve, úgy tűnik, úgy döntöttek, hogy a véres háborúra váltanak át. A nemzetközi közösségnek azt kell követelnie - de figyelembe véve Ukrajna politikai rendszerének bábjellegét, azt kell ellenőriznie -, hogy ezt a békés polgárok szeme láttára elkövetett bűncselekményt részrehajlás nélkül vizsgálják ki" - fogalmazott Zaharova.

Konsztanytyin Koszacsov, az orosz parlament felsőháza külügyi bizottságának elnöke a TASZSZ-nak nyilatkozva kijelentette: "most csak az világos, hogy aki ezt elkövette, semmiképp sem érdekelt a Donyec-medencei konfliktus békés és politikai rendezésében".

Nyikolaj Kovaljov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) volt igazgatója ugyancsak a TASZSZ-nak azt mondta, biztos benne, hogy a merénylet mögött az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) áll.

Vlagyimir Putyin elnök részvétét nyilvánította a szakadár vezető hozzátartozóinak.

Rendőrök a Szepar kávéház közelében Forrás: MTI/AP/Olekszandr Jermocsenko

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) szerint vagy a donyecki szakadár "népköztársaságon" belüli bűnözőbandák közötti üzleti viták vagy az orosz titkosszolgálatok állhatnak Zaharcsenko halála mögött - jelentette ki pénteken a 112 Ukrajina televízióban Ihor Huszkov, az ukrán titkosszolgálat apparátusának vezetője.

Denisz Pusilin szakadár vezető a DAN donyecki szakadár hírügynökség jelentése szerint viszont Kijevet tette felelőssé a merényletért, amelyet a szakadár "hatóságok" terrorcselekménynek minősítettek. Közölte, hogy Donyeck megtorolja a merényletet.

A donyecki szakadár "hatóságok" az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint bejelentették, hogy elfogták azokat az "ukrán diverzánsokat", akik szerintük felelősek a támadásért.

Rendkívüli állapot

A merénylet után rendkívüli állapotot hirdettek ki a Donyecki Népköztársaságban.

A Novosztyi Donbassza hírportál jelentése szerint első intézkedésként lezárták az összes útellenőrző pontot a "népköztársaság" és az ukrán ellenőrzésű oldal között, se ki, se be nem engednek senkit.

Zaharcsenko tanácsadója, Olkeszandr Kazakov a hírportál szerint a Rosszija 1 orosz televíziónak nyilatkozva kifejtette: most az a legfőbb feladat, hogy megakadályozzák Ukrajna részéről provokációk végrehajtását és fenntartsák a rendet a "népköztársaság" területén. Megerősítette, hogy a robbantásos merényletben súlyosan megsérült Olekszandr Tyimofejev, a szakadár "kormány miniszterelnök-helyettese és bevételi források minisztere", aki szavai szerint véletlenül tartózkodott éppen Zaharcsenkóval egy időben a kávéházban.