Macron elszabadult: Daniel Cohn-Benditet akarja miniszternek

Dany Cohn-Bendit a zöldek vezetője ordít Orbánnal, EP, Strasbourg
Vágólapra másolva!
Daniel Cohn-Bendit lehet a francia kormány új minisztere, a lemondott Nicolas Hulot környezetvédelmi- és szolidaritásügyi miniszter helyett. Cohn-Bendit elismerte, hogy Macron emberei megkeresték. Vasárnap találkozik is az elnökkel, akkor dönt majd. Cohn-Bendit visszatérésénél semmi sem szimbolizálhatná jobban a '68-asok és a '90-esek csatáját, amiről Orbán Viktor Tusványoson beszélt idén nyáron.
Vágólapra másolva!

Cohn-Benditet a héten Benjamin Griveaux kormányszóvivő és Christophe Castaner parlamenti kapcsolattartásért felelős miniszter is megkereste - írja a Journal du Dimanche (ez a Vasárnapi Híreknek megfelelő lap Franciaországban) internetes oldalán. Azt kérdezték tőle, érdekelné-e Nicolas Hulot helye a kormányban - mondták a lapnak Macronhoz közeli források.

Cohn-Bendit a JDD kérdésére elismerte, hogy beszélt telefonon Macron bizalmi emberével, Castaner-vel. A "német anarchista" - ahogy Cohn-Benditet a francia kommunisták nevezték 1968-ban - jelenleg Frankfurtban él, és a lapnak azt állította nem nagyon érdekli a poszt.

Sajtótájékoztatókat ugyan bármikor, bármilyen nyelven tart, de a közigazgatáshoz, a valódi politikához már kevésbé ért

- magyarázta.

Cohn-Benditnek valóban nincs semmilyen tapasztalata a végrehajtó hatalomban,

Frankfurt polgármester-helyettesi posztja volt a legmagasabb, amit betöltött. Úgy tűnik azonban ez Macront egyáltalán nem érdekli.

Daniel Cohn-Bendit az Európai Parlamentben ordít Forrás: AFP/Georges Gobet

És Cohn-Bendit ellenkezése sem tűnik valódinak. Azt ugyanis

nem volt hajlandó kimondani, hogy nem vállalja a posztot.

Vasárnap elutazik Párizsba, találkozik Macronnal, és csak utána dönt, mondta a Journal du Dimanche-nak.

Daniel Cohn-Bendit a 1968-as párizsi diáklázadások egyik vezetője, a '68-as politikusi generáció valószínűleg legtöbb botrányt kiváltó tagja.

Német apától és francia anyától származik. Egyetemre Franciaországban, Nanterre-ben járt (itt törtek ki a diáklázadások), ahol anarchista lett. A diáklázadások központi figurája volt. Imádta a botrányokat, a provokációkat, ezért hamar a baloldali sajtó kedvence lett. A

Dany le rouge (Vörös Dany)

nevet kapta, nemcsak vörös haja, hanem szélsőbaloldali nézetei miatt is.

Daniel Cohn-Bendit máig 1968 egyik szimbóluma.

Miután Franciaországból az erőszakos cselekmények miatt kiutasították, visszatért Frankfurtba. Itt lépett be a német Zöld Pártba. 1994-től 20 éven át európai parlamenti képviselő, hol német, hol francia politikusként.

Magyarország egyik legádázabb ellensége volt,

az Európai Parlamentben többször is kiabálva szidta a magyar kormányt.

2014-ben visszavonult, azóta keveset lehetett hallani róla.

Cohn-Bendit, botrányok, pedofília

Cohn-Bendit legnagyobb botránya a pedofilügy volt. A L'Express francia lap 2001-ben idézte fel Cohn-Bendit egyik hetvenes évekbeli könyvének és későbbi interjújának sorait, amelyek nyugodtan nevezhetők döbbenetesnek.

A hetvenes években Cohn-Bendit egy frankfurti alternatív óvodában dolgozott, ahol a gyakorlatba próbálta ültetni a '68-as generáció elveit, például az ösztönök felszabadításáról. A Le Grand Bazaar című könyvében erről ezt írta

Egy 1982-es interjúban pedig ezt mondta:

A L'Express cikke után kénytelen volt elismerni, hogy ezek a mondatok vállalhatatlanok. Ugyanakkor bocsánatot soha nem kért, de 2014-es (úgy tűnik ideiglenes) visszavonulásában az újra és újra előkerülő ügy is szerepet játszhatott.

Most pedig Emmanuel Macron őt akarja környezetvédelmi- és szolidaritásügyi miniszternek. Ami a MeToo-mozgalom elindulása után vélhetően francia baloldali körökben sem fog nagy tetszést aratni.

Ha Cohn-Bendit Macron minisztereként tér vissza a politikába, az mindenképp jelképesnek lesz mondható. Orbán Viktor Tusványoson mondott legutóbbi beszédében a jelen politikai generációját éppen a '68-as nemzedékkel állította szembe. Néhány napja pedig Milánóban azt mondta: a bevándorláspártiakat Macron vezeti Európában, ezzel áll szemben a bevándorlásellenesek tábora, amelyet ő és Matteo Salvini képvisel.

A Macron-Cohn-Bendit kettősnél keresve sem lehetne jobb párost találni, ami szimbolizálná a letűnt, XX. századi Európát.