Megint letartóztatták a legnépszerűbb ellenzéki vezetőt Ugandában

Vágólapra másolva!
Ismét letartóztatták Ugandában a Bobi Wine művésznéven ismert popénekesből ellenzéki politikussá vált Robert Kyagulanyi Ssentamut, napokkal azután, hogy óvadék ellenében szabadlábra helyezte a bíróság - jelentette csütörtökön ügyvédjére hivatkozva a BBC brit műsorszóró. Wine hollétéről egyelőre nincsenek információk.
Vágólapra másolva!

A 36 éves, népszerű ellenzéki ellen a múlt héten emeltek vádat hazaárulás miatt. Azzal vádolják, hogy köze volt a zavargásokat előidéző incidenshez, amelynek során az államfőt szállító konvojt kövekkel dobálták meg.

Beszámolók szerint az incidens nyomán Wine-t és a vele együtt letartóztatott politikusokat az őrizetük során megkínozták, amit alátámasztani látszik, hogy egyiküket kórházba kellett szállítani sérülései miatt, ráadásul Bobi Wine is mankókkal jelent meg az őt hazaárulással vádoló bíróság előtt. Ezeket az értesüléseket Yoweri Museveni elnök "álhírnek" nevezte.

A jelenlegi elnök kihívója lehet

Wine-t ügyvédje közlése szerint csütörtökön a kampalai repülőtéren tartóztatták le, amikor is egészségügyi kezelés céljával külföldre akart utazni. Az ügyvéd tudatta: az ellenzékit szabadlábra helyező bíró nem koboztatta el az útlevelét.

Az ügyvéd hangsúlyozta: ügyfelét

a hatóságok erőszakosan betessékelték egy rendőrségi mentőbe, és egyelőre nem tudni, hova vitték.

Wine és társai fogva tartása ellen tiltakozók két napig tüntettek a fővárosban és az ország több más pontján. Kampalában a rendőrség könnygázt vetett be a tüntetők ellen, és katonai csapatok oszlatták fel a tömeget.

Az ellenzéki politikust sokan Museveni elnök majdani kihívójának tartják, és biztatják, hogy induljon a három év múlva esedékes elnökválasztáson.

Museveni '86 óta vezeti az országot

Museveni, az Egyesült Államok kulcsfontosságú afrikai szövetségese, 1986-ban ragadta meg erővel a hatalmat, és azóta négyszer újraválasztották.

A legutóbbi, két évvel ezelőtti elnökválasztást beárnyékolta a csalás gyanúja.

A 73 éves elnök három év múlva is indulhat a választáson, miután a parlament törölte az alkotmányból azt a passzust, amely kimondta, hogy az elnöki poszt birtokosa 75 évesnél idősebb nem lehet.

Ugandában azóta nem fordult elő békés hatalomváltás, hogy az ország 1962-ben függetlenné vált Nagy-Britanniától.