Kivizsgálják, miért pontozták le a nők pontszámait, akik orvosira jelentkeztek

Japán, orvos
Interpreters explain to foreign patients at the reception of the first visit at National Center for Global Health and Medicine in Shinjuku Ward, Tokyo on May 8, 2018. Along with the increase in foreigners visiting Japan, lots of foreigners call on medical institutions to consult doctor. Problems such as payment of medical expenses or languages have also increased. ( The Yomiuri Shimbun )
Vágólapra másolva!
A tokiói orvostudományi egyetemen állítólag azért nyúlt hozzá a felvételizők pontszámaihoz, mert így akarta megakadályozni, hogy túl sok nő dolgozzon az egyetemhez kapcsolódó kórházakban, akik később hosszabb szabadságra mennek gyerekvállalás miatt.
Vágólapra másolva!

Az oktatási tárca mind a nyolcvanegy állami és magán orvosi egyetemen elrendelte a felvételi rendszer átfogó vizsgálatát, egyebek között megvizsgálják, hogy

az idén bejutottak között milyen a férfiak és a nők aránya.

Ez az első ilyen országos vizsgálat az ázsiai országban.

"Ha az eredmények elfogadhatatlanok lesznek, további vizsgálatok várhatók" - közölte a tárca illetékese, hozzátéve, hogy szeptember elején teszik közzé az eredményeket. Hajasi Josimasa oktatási miniszter hangsúlyozta: "minden egyetemtől elvárom, hogy őszintén válaszoljanak".

Illusztráció Forrás: The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Noriaki Sasaki

A vizsgálatot a tokiói orvosi egyetemen kirobbant botrány nyomán rendeleték el. Az intézmény belső vizsgálata kiderített, hogy

2006 óta csökkentették a pontszámokat - vezetőségi kérésre -, ami hatalmas felháborodást váltott ki.

Az egyetem volt elnökei közül kettő pénzt kapott azoktól a szülőktől, akiknek gyermekei úgy jutottak be az egyetemre, hogy megnövelték pontszámukat. Az egyetemen végzettek gyermekeinek pontszámát is növelték, hogy az intézmény több adományhoz juthasson általuk.

Az egyetem korábbi vezetői minden

női felvételező esetében csökkentették a pontszámot,

amit azzal magyaráztak, hogy ily módon akarták megakadályozni az orvoshiányt az egyetemhez kapcsolódó kórházakban, mondván a női orvosok házasságkötés, szülés után elhagyhatják az intézményt vagy hosszabb szabadságra mennek.