Kárpátalján letartóztatták a magyar székház felrobbantásának szervezőjét

Ungvár, 2018. február 27. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) központi irodája, amelyet ismeretlenek felgyújtottak Ungvár belvárosában 2018. február 27-én hajnalban. Az elkövetők betörték a székház egyik ablakát, és robbanószerkezetet vagy gyújtópalackot dobtak az épületbe. MTI Fotó: Nemes János
Vágólapra másolva!
Bírói indítványra Ungváron előzetes letartóztatásba helyezték a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ellen február 27-én elkövetett robbantásos támadás feltételezett felbujtóját, akit egy nappal korábban Dnyipropetrovszk megyében vettek őrizetbe a hatóságok – közölte a zakarpattya.net.ua című kárpátaljai hírportál.
Vágólapra másolva!

A sajtóorgánum cikke szerint az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) munkatársai a Dnyipropetrovszk megyei ügyészség irányításával

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség központi irodája 2018. február 27-én Forrás: MTI/Nemes János

A nemzetközi ellentétek szítására irányuló, különlegesen súlyos bűncselekmény felbujtásával gyanúsított 37 éves személyt a nyomozati bíró döntése alapján

előzetes letartóztatásba helyezték, óvadék ellenében történő szabadlábra helyezés lehetősége nélkül.

A KMKSZ-székház elleni támadás ügyét az SZBU kárpátaljai főosztályának nyomozati osztálya vizsgálja a Kárpátalja megyei ügyészség eljárásjogi irányításával – közölte a megyei ügyészség sajtószolgálata.

A február 27-i robbantásos támadás két feltételezett elkövetőjét – a kelet-ukrajnai konfliktusövezetet megjárt hivatásos katonákat – március elején fogták el a közép-ukrajnai Kropivnickij (korábban Kirovohrad) városban.

A KMKSZ kiégett irodája belülről Forrás: MTI/Nemes János

A gyanúsítottakat Ungváron 60 napos előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság, amelyet később további két hónapra meghosszabbítottak.

A székházrobbantás ügyét a Kárpátalja megyei ügyészség terrorcselekménynek minősítette.

A gyanúsítottak elfogásakor az ukrán hatóságok azt közölték, hogy a támadás felbujtója a senki által el nem ismert és orosz befolyás alatt lévő Dnyeszter Menti Köztársaság területére menekült.