Észtország felfüggesztette a NATO gyakorlatát egy véletlenül kilőtt rakéta miatt

2018.08.09. 22:14

Észtország védelmi minisztere elrendelte az országában tartott NATO légi hadgyakorlat felfüggesztését azt követően, hogy a héten egy spanyol vadászgép gyakorlatozás közben véletlenül rakétát indított az észt légtérben.

Jüri Luik egy Tallinnban tartott sajtótájékoztatón elmondta: a rakétát nem találták meg, de nincsen tudomásuk arról, hogy az bármilyen személyi sérülést okozott volna. Jelenleg több szálon is vizsgálat folyik, hogy kiderítsék a történtek okát.

Luik beszámolt arról, hogy

mind a spanyol védelmi miniszter, mind a spanyol fegyveres erők parancsnoka bocsánatot kért az eset miatt.Juri Ratas észt kormányfő szerdán beszélt Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral, akinek aggodalmát fejezte ki a "súlyos incidenssel" kapcsolatosan.

A tájékoztatás szerint a spanyol légierő Eurofighter Typhoon típusú, jelenleg Litvániában állomásozó gépével kedd délután történt az eset, Észtország délnyugati részében, ahol engedélyezett az ilyen gyakorlat. Az AMRAAM típusú, levegő-levegő rakéta nem talált el semmilyen repülőgépet. A gyakorlórepülésen részt vett két másik, francia katonai gép.

Az illetékes észt hatóságok arról számoltak be, hogy az incidens a gyakorlórepülések övezetében, az észtországi Pangodi települése felett történt, és az Eurofighter egy levegő-levegő rakétát indított el északi irányban.

Tudatták, hogy a rakéta, amely tíz kilogrammos robbanótöltettel volt felszerelve, önmegsemmisítő rendszerben működött, amely még a levegőben megsemmisíti a töltetet. Ennek ellenére a rakéta csak 40 kilométerrel arrébb, Tartu városától északra zuhanhatott a földre.A rakéta 3,7 méter hosszú, átmérője 18 centiméter.

A helyi hatóságok még keresik a rakéta maradványait. Felhívták a lakosok figyelmét, hogy ha rábukkannak a maradványokra, ne nyúljanak hozzá, hanem távolodjanak el tőle és azonnal értesítsék a hatóságokat.Juri Ratas észt kormányfő Facebook-oldalán nagyon sajnálatosnak nevezte az incidenst, hozzátéve, hogy "hála Istennek, nem sebesült meg senki".