Elsöprő győzelmet aratott a Krokodil a zimbabwei választásokon

Zimbabwe, Emmerson Mnangagwa
Kwekwe, 2018. július 30. Emmerson Mnangagwa zimbabwei elnök, a Zimbabwe Afrikai Nemzeti Szövetsége - Hazafias Front (ZANU-PF) elnökjelöltje szavaz a zimbabwei elnök- és parlamenti választáson Kwekwében 2018. július 30-án. Ez az első választás az afrikai országban azóta, hogy a hadsereg átvette a hatalmat Robert Mugabe elnöktől 2017-ben. (MTI/AP/Jerome Delay)
Vágólapra másolva!
A ZANU-PF kormánypárt, élén Emmerson Mnangagwa elnökkel szerzett többséget a parlamentben a zimbabwei választáson. A ZANU-PF 1980 óta elmozdíthatatlan. 
Vágólapra másolva!

Emmerson Mnangagwa elnök pártja elsöprő győzelmet aratott, és 109 mandátummal

már most többséggel rendelkezik az új parlamentben.

A Nelson Chamisa vezette Mozgalom a Demokratikus Változásért ellenzéki pártnak eddig 41 helyet sikerült megszereznie. További 58 mandátum sorsa még nem dőlt el.

A ZANU-PF akár kétharmados többségre is szert tehet a 210 fős alsóházban, ha még 30 helyet sikerül megszereznie. Ez azt jelentené, hogy

a párt kénye-kedve szerint változtathatná az alkotmányt.

A kormánypártra különösen vidéken szavaztak sokan, míg Chamisa mozgalma a városiak körében volt népszerű.

Emmerson Mnangagwa zimbabwei elnök, a Zimbabwe Afrikai Nemzeti Szövetsége - Hazafias Front (ZANU-PF) elnökjelöltje Forrás: MTI/AP/Jerome Delay

Hétfőn parlamenti, helyhatósági és elnökválasztást is tartottak Zimbabwében. Szakértők szerint

itt is Mnangagwa, a tavaly megbuktatott Robert Mugabe államfő egykori alelnöke nyerhet.

Végleges eredmények a hét folyamán, legkésőbb szombatig várhatóak.

Az ellenzék kedden azzal vádolta a választási bizottságot, hogy szándékosan késlelteti az eredmények közzétételét, és választási szabálysértések miatt is tiltakozott. Az MDC saját megbízottjainak információira hivatkozva magának követelte a győzelmet, de ugyanilyen magabiztosnak mutatkozott Mnangagwa elnök is.