Leállították a 3D-ben kinyomtatható fegyverek forgalmazását Seattle-ben

Vágólapra másolva!
A Washington államban lévő Seattle szövetségi bírósága átmeneti időre leállította az internetről letölthető és 3D-ben kinyomtatható fegyverek számítógépes programjának forgalmazását.
Vágólapra másolva!

Robert Lasnik szövetségi bíró döntéséről az északnyugati Washington állam főállamügyészének irodája kedd este Twitter-bejegyzésben tájékoztatott. Az átmeneti ideig érvényes döntés értelmében nem érvényes a kormány és a számítógépes programot készítő és azt interneten forgalmazó Defense Distributed nevű texasi vállalat között júniusban aláírt engedélyezési szerződés, tehát a programot nem lehet letölthetővé tenni.

A bíró határozata azután született, hogy nyolc szövetségi állam és a szövetségi főváros, Washington DC főállamügyésze hétfőn Seattle-ben keresetet nyújtott be, arra kérve a bíróságot, hogy mondja ki semmisnek a kormány és a Defense Distributed júniusban kötött megállapodását.

Cody Wilson, a Defense Distributed alapítója és elnök-vezérigazgatója kedden este már be is jelentette, hogy új döntés meghozataláig elérhetetlenné tették a program letöltésének lehetőségét. A cég szóvivője, Brionna Aho azonban azt nyilatkozta: a bíró nem azt rendelte el, hogy a vállalatnak le kell vennie a programot a honlapjáról, hanem csak azt, hogy a letöltés jogellenes.