Nyolcadjára sikerült lehozni a 6300 méteren rekedt hegymászót

Vágólapra másolva!
Hét sikertelen mentőakció után kedden lehozták 6300 méterről az orosz hegymászót, aki már hat napot töltött egy meredek hegy oldalában társa halála után.
Vágólapra másolva!

Az irkutszki Alekszandr Gukov a Karakorum-hegység Latok I. nevű hegycsúcsát akarta meghódítani társával, Szergej Glazunovval, aki július 25-én a mélybe zuhant és szörnyet halt. Mivel a szerencsétlenül járt hegymászó magával rántotta a felszerelés zömét is, Gukov

nem tudta folytatni a leereszkedést a 6294 méteres magasságból,

pár nap után élelme is elfogyott, de műholdas mobiltelefonjával szerencsére tartani tudta a kapcsolatot a mentőkkel.

A mentésére tett kísérletek a sűrű hófelhők miatt sorra kudarcot vallottak, végül kedden egy katonai helikopternek sikerült megtalálnia és a fedélzetre vennie. Bár a férfi nagyon gyenge, fagyási sérülései nincsenek, mert a maga köré épített "hógubóval" sikerült megvédenie magát az elemektől.

A hadsereg közleménye „szélsőséges időjárási körülmények között végrehajtott vakmerő mentőakciónak” nevezte Gukov lehozását a 7145 magas hegy oldaláról. Hangsúlyozták, hogy

az országban még sosem hajtottak végre mentőakciót ilyen magasságban.

A pár július 12-én kezdte meg expedícióját, két hét után azonban feladták a kísérletet a csúcs meghódítására. Az expedícióra közösségi finanszírozással gyűjtöttek pénzt, mivel a csaknem függőleges északi oldalról eddig senkinek sem sikerült megmászni a Latok I-et.