Rengeteg a szexuális visszaélés a segélyszervezeteknél

Mark Goldring, az Oxfam ügyvezető igazgatója
A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) on February 20, 2018 shows Oxfam CEO Mark Goldring giving evidence as a witnesses before the International Development Committee of members of parliament at Portcullis House in London. Senior management from Oxfam, Save the Children and the Department for International Development (DFID) were questioned by Members of Parliament from the International Development Committeein an urgent session regarding sexual misconduct in the aid sector. / AFP PHOTO / PRU / HO / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Vágólapra másolva!
Kiterjedt a szexuális visszaélések gyakorlata a segélyszervezeteknél – állapította meg kedden ismertetett, súlyosan elmarasztaló jelentésében a brit parlament illetékes bizottsága. Az Oxfam nagy-britanniai székhelyű, globális segélycsoport körül év elején kirobbant botrány miatt indítottak vizsgálatot az ügyben.
Vágólapra másolva!

A testület "bűnrészességbe hajló engedékenységgel" vádolta a szektort, elnöke, Stephen Twigg pedig úgy fogalmazott, a segélyszervezeteket jobban foglalkoztatja jó hírnevük védelme, mint az áldozatoké. A bizottság szerint sokkal többet lehetett volna tenni a szexuális kizsákmányolás ellen.

Véleményük szerint

nyílt titok volt, hogy a segélyezésben dolgozók ilyen visszaéléseket követnek el.

A politikusok e szervezetek vezetésének kollektív kudarcát emlegették, és felrótták, hogy nem reagáltak időben, csak akkor, amikor válságossá vált a helyzet. Ezek az "epizodikus" intézkedések is "meddők, szedett-vedettek és lomhák" voltak, ami azt jelentette, hogy a biztosítékok rendszerét kidolgozták ugyan, de soha nem alkalmazták megfelelően.

A 120 oldalas jelentés önámításnak nevezte a segélyszervezetek vezetői részéről, hogy azt gondolták, megoldották a problémát, mielőtt nyilvánosságra került volna. A segélyszervezeteknek gondoskodniuk kellene arról, hogy a kedvezményezettek tisztában legyenek a jogaikkal. Tenniük kellene azért, hogy a szexuális kizsákmányolásról és visszaélésről szóló esetek könnyebben jelenthetők, a válaszlépések pedig robosztusak legyenek, visszajelzést adva az áldozatoknak. Hozzátették, a zéró tolerancia kultúrájának kialakítása a legkevesebb, amit az áldozatok elvárhatnak.

Létfontosságú továbbá megakadályozni, hogy a szexuális visszaélések elkövetői áthelyezést követően újból ilyen bűnöket követhessenek el.

Mark Goldring, az Oxfam ügyvezető-igazgatója Forrás: AFP

A testület javasolta továbbá egy segélyezési ombudsman kinevezését, akinek a feladata az áldozatok segítése lenne.

Februárban a The Times című brit lap közölt leleplező cikket arról, hogy

az Oxfam stábjának magas rangú tagjai fizettek a szexért a 2010-es haiti földrengés túlélőinek.

Később kiderült, hogy más országokban is történtek hasonló esetek, és más szervezetekkel szemben is felmerültek vádak.

A segélyszervezeteket nyilvántartó és működésüket szabályozó szervezet, a Charity Commission felszólította a segélyezésben részt vevőket, hogy "mutassanak valódi elszántságot egy tartós és bizonyítható változás" megvalósítására.

A jótékonysági szervezetek üdvözölték a jelentést, az Oxfam pedig elismerte, "van még tennivalója" az ügyben.

A parlamenti bizottság régóta esedékesnek nevezte a szervezetek által hozott intézkedéseket. Stephen Twigg hozzátette, elmarasztaló jelentésük csak "az első, apró lépés" volt az ügyben. "Bármennyire is leküzdhetetlennek tűnik, megoldásokat kell találni" e problémára – mondta. "Szembe kell szállni ezzel a szörnyűséggel."