Véget ért Zimbabwében az elnök- és parlamenti választás

MUGABE, Robert Gabriel
Kwekwe, 2018. július 30. Sorukra várnak szavazók a zimbabwei elnök- és parlamenti választáson Kwekwében 2018. július 30-án. Ez az első választás az afrikai országban azóta, hogy a hadsereg átvette a hatalmat Robert Mugabe elnöktől 2017-ben. (MTI/AP/Jerome Delay)
Vágólapra másolva!
Véget ért Zimbabwében hétfő este az elnök- illetve törvényhozási választás, amelyen a szavazópolgárok először járulhattak urnákhoz Robert Mugabe korábbi elnök megbuktatása óta.
Vágólapra másolva!

Bár hivatalos adatok még nem állnak rendelkezésre, hírügynökségi jelentések szerint

magas volt a részvétel, választópolgárok milliói adták le voksukat

a korábbi szavazásokhoz képest békésen zajlott választásokon. A hivatalos adatok szerint Zimbabwe 5,4 millió választásra jogosult állampolgára járulhatott az urnák elé hétfőn.

Gyertyafénynél ellenőrzi a választási céduláját egy szavazó a Harare szomszédságában fekvő Mungate egyik szavazóhelyiségében a zimbabwei elnök- és parlamenti választáson 2018. július 30-án. Forrás: MTI/EPA/Yeshiel Panchia

Az elnöki tisztség két legesélyesebbje a ZANU-PF kormánypárt jelöltje, a 75 éves Emmerson Mnangagwa, illetve a Mozgalom a Demokratikus Változásért (MDC) pártszövetség 40 éves vezetője, a jogász és lelkész Nelson Chamisa. Utóbbi szerint a mostani voksolás Zimbabwe jövője és múltja között jelent választást

Legfrissebb közvélemény-kutatások szerint szoros versenyre lehet számítani kettejük között.

Elmar Brok, az Európai Unió választási megfigyelőkből álló küldöttségének vezetője elmondta, hogy több helyen tapasztalták, hogy hosszú sorok alakultak ki a szavazóhelyiségek előtt.

és az emberek annyira mérgesek lettek, hogy otthagyták a szavazást" - számolt be Brok a küldöttség tagjainak tapasztalatairól Hararében. Mint mondta, az EU egyelőre nem adott még értékelést a választás menetéről.

Sorukra várnak szavazók a zimbabwei elnök- és parlamenti választáson Kwekwében 2018. július 30-án. Forrás: MTI/AP/Jerome Delay

Chamisa anélkül, hogy bizonyítékot szolgáltatott volna, azt állította, hogy a zimbabwei választási bizottság akadályozta a voksolás menetét a városokban, ahol pártja erős támogatottsággal rendelkezik. "Az emberek akaratát semmibe veszik és aláássák köszönhetően ezeknek a szándékos és szükségtelen késlekedéseknek" - emelte ki. Hozzáfűzte, hogy pártja, az MDC biztosan megnyerné a választásokat, ha nem lennének szabálytalanságok.

A zimbabwei választási bizottság egyelőre nem reagált Chamisa vádaskodásaira, de korábbi kijelentéseit a hatóság állítólagos részrehajlásáról sorra elutasította.

Az afrikai országot 37 éven át uraló 94 éves Robert Mugabe nem nyilatkozott az összesereglett riporterek előtt, amikor leadta szavazatát felesége, Grace társaságában.

Robert Mugabe volt államfő szavaz a zimbabwei elnök- és parlamenti választáson Hararéban 2018. július 30-án. Forrás: MTI/AP/Tsvangirayi Mukwazhi

Mnangagwa ugyanakkor cáfolta Mugabe korábbi kijelentését, miszerint a mostani szavazás nem lett volna szabad tekintettel arra, hogy egy "katonai kormány" irányítja az országot."

Egy másfél héttel ezelőtt közzétett felmérés szerint

Mnangagwa a szavazatok 40 százalékát, míg vetélytársa a voksok 37 százalékát szerezheti meg.

Ha egyik jelöltnek sem sikerült elnyernie a szavazók több mint felének támogatását, szeptember 8-án második fordulóra kerül sor.

Az afrikai országot Mnangagwa vezeti azóta, hogy tavaly novemberben a hadsereg megbuktatta Mugabét.

A végleges választási eredményekre öt napon belül lehet számítani.