Macron kedvenc minisztere párizsi főpolgármester akar lenni, mert migráns

Mounir Mahjoubi
Newly appointed French Junior Minister in Charge of Digital Mounir Mahjoubi leaves the Elysee presidential palace in Paris on May 18, 2017, after the first weekly cabinet meeting of the new government. / AFP PHOTO / PHILIPPE LOPEZ
Vágólapra másolva!
A BFM TV reggeli adásában jelentette be Mounir Mahjoubi, miniszteri rangban lévő informatikai államtitkár, hogy ő akar lenni Macron pártjának a jelöltje a párizsi főpolgármesteri címre. Mahjoubi nagyon fiatalon csinált politikusi karriert, szocialistaként kezdte, és 2016-ban, 32 éves korában Francois Hollande elnök az informatikai tanács elnökévé tette. Tavaly óta pedig Emmanuel Macron minisztere, az elnök közismerten sokra tartja, vagyis nem véletlenül (és feltehetően nem hiába) jelentkezett párizsi polgármesternek. Már 2012 óta Hollande körül dolgozott, és akkor vált országosan még ismertebbé, amikor 2015-ben egy magánéleti hírt osztott meg a választókkal: bejelentette, hogy meleg.
Vágólapra másolva!

Mounir Mahjoubi szülei a hetvenes években érkeztek Marokkóból Franciaországba. Amikor Mahjoubi arról beszélt a hírtelevízióban, hogy szülei bevándorlók, akkor erre utalt. Így beszélt egyébként magáról: „Mégis, ki értené meg jobban a párizsiakat, mint aki egy 34 éves srác, a szülei pedig migránsok, és miniszter lett? Vagyis én.”

Mounir Mahjoubi Forrás: AFP/Philippe Lopez

Mahjoubi viszonylag háttérben maradó politikus volt mindig is, függetlenül attól, hogy egész fiatalon csinált feltűnő karriert. Keveset nyilatkozott, ezért is volt feltűnő, hogy 2015-ben egy magánéletét érintő hírt tett nyilvánossá: bejelentette, hogy jogilag hivatalos élettársi kapcsolatba lépett barátjával.

Párizsban 2020 tavaszán, azaz jó másfél év múlva lesz a polgármester-választás (pontosabban az egész országban akkor tartják az önkormányzati választásokat). Anne Hidalgo, a mostani szocialista polgármester rekordnépszerűtlen, szinte biztos, hogy megbukik. A szintén népszerűtlen Macron pártja egyértelműen a balliberális szavazókat tudja megszerezni. Az még nem dőlt el, hogy az esélyesnek tartott konzervatív LR (Sarkozy egykori pártja) kit indít.