Aknavetővel is lőtték a szavazóhelyiségeket Maliban

Horizontal An election official holds a ballot paper at the polling station on July 29, 2018 in Bamako during Malian presidential elections.
Mali went to the polls on July 29, 2018, with actual President seeking a second 5-year term in the fragile Sahel s
A jelöltek fotója is szerepelt a szavazólapon
Vágólapra másolva!
Erőszakos incidensek "árnyékában" zajlott le az elnökválasztás vasárnap a több éve válságot átélő Maliban, megfigyelők szerint ugyanakkor a szavazók többsége döntően nyugodt körülmények között adhatta le voksát - jelentették a hírügynökségek.
Vágólapra másolva!

A Franciaország területénél több mint kétszer nagyobb nyugat-afrikai ország mintegy 8 millió szavazásra jogosult állampolgára 24 jelölt közül választhatott, élükön a 2013 óta hatalmon lévő Ibrahim Boubacar Keitával.

A választás napján több szavazóhelyiséget is fegyveres támadás ért, s az algériai határtól nem messze lévő Aguelhok településen a lázadók aknavetőtűz alá vették a Maliban szolgáló ENSZ-erők (MINUSMA) egyik támaszpontját is. Az ENSZ biztonsági illetékese szerint ugyanakkor a támadásnak nem voltak áldozatai.

A jelöltek fotója is szerepelt a szavazólapon Forrás: AFP/Issouf Sanogo

Fegyveres támadásokat elsősorban Mali lázadás sújtotta északi és középső részeiről jelentettek. A Timbuktu közeli Lakia településen például dzsihadisták a választás előtti éjjelen szavazóurnákat gyújtottak fel - mondta el egy helyi hivatalnok a francia hírügynökségnek. A támadók egyike kijelentette, hogy

Lakiában végül nem tudták lebonyolítani a szavazást. Az ország középső részében lévő Diankéban fegyveresek reggel két szavazóhelyiséget gyújtottak fel - közölték a hatóságok.

Második forduló következhet

A szavazatszámlálás első eredményeit várhatóan a voksolás befejezése után 48 órával teszik majd közzé, míg hivatalos eredményt augusztus 3-ra ígérnek. Amennyiben egyik jelölt sem tudta megszerezni a szavazatok több mint 50 százalékát, úgy augusztus 12-én második fordulót tartanak a mali elnökválasztáson.

A választásokat megelőzően a kampánynak is az egyik legfontosabb témája volt az országban uralkodó rossz biztonsági helyzet. Az ellenzék azt vetette a 73 éves Keita elnök szemére, hogy elfecsérelte az ország stabilizálására rendelkezésre álló időt, miközben a dzsihadista lázadócsoportok egyre aktívabbak Maliban. A helyzetre jellemző, hogy a biztonsági erők több mint 30 ezer tagját kellett kivezényelni a szavazóhelyiségek védelmére.

Az ország korábban Nyugat-Afrika mintaállamának számított, mindaddig, amíg 2012-ben egy kudarcot vallott katonai hatalomátvétel nyomán anarchiába süllyedt az ország, és félő volt, hogy a dzsihadisták zsákmányává válik.