Az erdőtűz túlélőivel találkozott a görög miniszterelnök

CIPRASZ, Alekszisz
Mati, 2018. július 30. Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök (b) felkeresi a katasztrófa sújtotta egyik területet Athén északkeleti elővárosában, Matiban 2018. július 30-án. Az Athén környékén július 23-án keletkezett két erdőtűzben kilencvenegy ember életét vesztette, huszonötnek a sorsa egyelőre ismeretlen. (MTI/AP/Miniszterelnöki hivatal)
Vágólapra másolva!
A 91 halálos áldozatot és számos sérültet követelő erdőtűz túlélőivel találkozott Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök hétfőn a katasztrófa helyszínén, Matiban és Rafinában, miután kormányát súlyos bírálatok érték ellenzéki részről a katasztrófára adott válasza miatt.
Vágólapra másolva!

Ciprasz teljes politikai felelősséget vállalt a történtekért, és mélyreható változásokat ígért, a többi között azt, hogy igyekeznek megakadályozni az illegális építkezéseket. Az Athéntól 30 kilométerre keletre található tengerparti üdülőhelyeket felemésztő futótűz megfékezését nagyban

nehezítették a rögtönzött tákolmányok.

A görög kormányfő egy órát töltött a térségben, és helyiekkel, tűzoltókkal, illetve rendőrökkel találkozott – közölte a miniszterelnöki hivatal.

Ma felkerestem a tragédia helyszínét – írta a Twitteren Ciprasz.

– tette hozzá.

A görög tűzoltóság vasárnap elmondta, hogy

25 embert továbbra is eltűntként tartanak nyilván, 28 holttest pedig azonosításra vár.

Július 23-án a környező hegyekben fellobbant tűz alig egy óra alatt átterjedt Matira és Rafinára Forrás: AFP/Angelos Tzortzinis

Hétfőn gyertyás megemlékezést tartanak az athéni parlament előtt, így tisztelegve az áldozatok emléke előtt.

Ciprasz egy héttel a katasztrófa után kereste fel a térséget, útjáról a média csak utólag értesült.

Koalíciós partnere már csütörtökön ellátogatott Matiba, de rideg fogadtatásban részesült.

Július 23-án a környező hegyekben fellobbant tűz alig egy óra alatt átterjedt Matira és Rafinára. A fejvesztve menekülő lakosok közül többen otthonukban vagy autójukban égtek benn, néhányan pedig a tengerben kerestek menedéket a lángok elől.

A kormány szándékos gyújtogatást sejt az eset mögött, és nyomozást indított az ügyben. Szakértők ezzel szemben az összehangoltság és tervezettség hiányának számlájára írják az áldozatok magas számát.