Elsüllyedt egy csónak éjjel Törökország partjainál, halottak

Vágólapra másolva!
A 2016-os törökországi puccskísérletért felelőssé tett gülenista hálózat tagjait szállító csónak süllyedt el az Égei-tengeren. A balesetben hat ember meghalt, köztük három gyerek, egy eltűnt után még kutatnak - jelentette vasárnap az Anadolu török állami hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A beszámoló szerint a csónak, amelyben a két csempésszel együtt összesen 16-an utaztak, Leszbosz szigetre tartott, amikor felborult. A török parti őrség hőkamerák segítségével kilenc embert mentett ki a vízből.

Az Anadolu úgy tudja, hogy a menekülők mind török állampolgárok voltak.

Ankara a 2016. július 15-ei puccskísérletért az Amerikában élő Fethullah Gülen török származású muzulmán hitszónok nemzetközi mozgalmát vádolja. A török hatóságok a történtek óta különösen is

megtorlóan lépnek fel a hálózat tagjaival szemben,

akik a hivatalos álláspont szerint a hosszú évek alatt szivárogtak be az állami, valamint a magánszférába.

A Gülen-mozgalomhoz való kötődéssel kapcsolatos jogi eljárások eddig összesen 446 ezer embert érintettek. Az ankarai kormány az utóbbi két évben

125 ezer 800 állami alkalmazottat bocsátott el a munkahelyéről,

a török börtönökben pedig jelenleg mintegy 33 ezren ülnek gülenizmus miatt, köztük katonák, tanárok, rendőrök, bírák és ügyészek, orvosok, ügyvédek, újságírók, de még az alkotmánybíróság két tagja is.

A Demirören török magánhírügynökség értesülése alapján körözés alatt álló gülenisták és családtagjaik

próbáltak Görögországba menekülni

a csónakkal. A Demirören egyúttal azt írta, hogy a halálos áldozatok között két nő is van, valamint, hogy az egyik csempész az, aki után még a kutatás folyik.

Görögország a 80-as és 90-es években a török baloldali, illetve kurd ellenzékiek menedéke volt, most pedig a 2016. júliusi levert puccskísérlet miatt indított állami megtorlás, a gülenizmus vádja elől menekülnek oda törökök. A görög menekültügyi hatóságok szerint tavaly 1827 török állampolgár kért menedékjogot az országban, tízszer több, mint az előző évben.