Őrizetbe vennék a volt államfőt Örményországban

Vágólapra másolva!
Az örmény különleges nyomozó szolgálat csütörtökön kezdeményezte a bíróságnál Robert Kocsarján volt államfő őrizetbe vételét azzal a váddal, hogy visszaélt hatalmával.
Vágólapra másolva!

A nyomozók állítása szerint Kocsarján - aki 1998 és 2008 között volt Örményország elnöke - 2008-ban megpróbálta megdönteni az alkotmányos rendet a februári elnökválasztást követően.

Kocsarján politikai indíttatásúaknak és mondvacsináltaknak minősítette az ellene felhozott vádat, de közölte, hogy kész börtönbe vonulni.

Szükségállapotot vezetett be

A 2008-as elnökválasztást Kocsarján szövetségese, Szerzs Szargszján nyerte meg, de az ellenzéki jelölt, Levon Ter-Petroszján hívei vitatták az eredményt csalást emlegetve.

Több tízezer ellenzéki tüntetett hetekig Jerevánban,

és a rendőrökkel vívott utcai összecsapásokban március elején tíz ember - nyolc civil és két rendőr - meghalt, a rendvédelmi szervek 33 tagja pedig kórházba került. Összesen mintegy 230-an szorultak orvosi segítségre.

A zavargások nyomán Robert Kocsarján akkori örmény államfő

szükségállapotot vezetett be három hétre,

az örmény parlament pedig megszigorította a gyülekezési jog feltételeit. Kocsarján annak idején a szükségállapot bevezetését azzal indokolta, hogy tüntetők "tüzet nyitottak fegyvertelen rendőrökre".