A pakisztáni kormánypárt elismerte választási vereségét

Pakisztáni választási biztos adminisztrál Karacsi déli nagyváros egyik szavazóhelyiségében a parlamenti választások napján, 2018. július 25-én.
Pakisztáni választási biztos adminisztrál Karacsi déli nagyváros egyik szavazóhelyiségében a parlamenti választások napján, 2018. július 25-én.
Vágólapra másolva!
A kormányzó Pakisztáni Muzulmán Liga-Navaz (PML-N) pénteken elismerte választási vereségét a szerdán megrendezett parlamenti voksoláson, amelyet európai uniós megfigyelők szerint nem egyenlő feltételek mellett folytattak a politikai pártok. A pakisztáni választási bizottság is megerősítette, hogy az ellenzéki Pakisztáni Mozgalom az Igazságosságért (PTI) kapta a voksoláson a legtöbb szavazatot.
Vágólapra másolva!

A választási hatóság szerint a mintegy 208 millió lakosú ázsiai ország szavazópolgárainak 52 százaléka járult az urnák elé. Ez az arány valamivel kevesebb a legutóbbi 2013-as választásokhoz képest, amikor a választási résztvétel 54,8 százalék volt.

Imran Hán egykori krikettsztár csütörtökön bejelentette pártja, az ellenzéki Pakisztáni Mozgalom az Igazságosságért (PTI) választási győzelmét azt ígérve, hogy vezetése alatt egyesíteni kívánja az országot, és felajánlotta, hogy kivizsgáltatja az állítólagos választási csalásokkal kapcsolatos panaszokat.


A tisztségéből korrupciós vádakkal elmozdított kormányfő, Navaz Saríf pártja, a PML-N először visszautasította a még mindig nem végleges választási eredményeket, de pénteken már úgy tűnt, elfogadják a miniszterelnöki tisztségre esélyes 65 éves Hán győzelmét.

- jelentette ki Hamza Shehbaz Saríf parlamenti képviselő, Navaz Saríf unokaöccse.

A szerdai parlamenti választásokon olyan vádak merültek fel, hogy az országban hatalmas befolyással bíró hadsereg Hán javára manipulálta a választási folyamatot.

Pakisztáni választási biztos adminisztrál Karacsi déli nagyváros egyik szavazóhelyiségében a parlamenti választások napján, 2018. július 25-én. Forrás: MTI/EPA/Sahzaib Akber

Az EU választási megfigyelő missziója előzetes jelentésében kifogásolta, hogy a különböző politikai pártok nem egyenlő feltételekkel szállhattak ringbe, akárcsak azt is, hogy a választási kampányban a sajtó megfélemlítését, és a korábbi kormányzó párt tisztességtelen pellengérre állítását tapasztalhatták.
Michael Gahler, az uniós misszió vezetője sajtótájékoztatóján kijelentette:

összességében hitelt érdemlő eredmény született a voksoláson. A voksolást az EU Pakisztán-szerte 120 megfigyelőt telepített, akik 582 szavazóhelyiséget látogattak meg 113 különböző választási körzetben.


A központi választási bizottság által közölt legfrissebb részeredmények szerint a PTI 116 mandátumot szerezhet, amíg a kormányzó Pakisztáni Muzulmán Liga-Navaz (PML-N) 64, a Pakisztáni Néppárt (PPP) pedig 39 helyen vezet.

Megfigyelők szerint bár Imran Hán pártjának valószínűleg nem sikerül megszereznie a többségi kormányzáshoz szükséges 137 mandátumot, nem fog nehézségekbe ütközni, hogy koalíciós partnert találjon a kisebb tömörülések és a függetlenek közül.

A szerdai választásokon a 342 fős pakisztáni alsóház 270 mandátumáért folyt a küzdelem.