Juncker nem ért el áttörést Trumpnál

TRUMP, Donald; JUNCKER, Jean-Claude
Washington, 2018. július 25. Donald Trump amerikai elnök (j) fogadja Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2018. július 25-én. (MTI/AP/Evan Vucci)
Vágólapra másolva!
Az EU és az Egyesült Államok globális szinten a világ GDP-jének több mint felét teszi ki együtt, és kétoldalú kereskedelmük 1 billió (ezer milliárd) dollár. Ennek ellenére az utóbbi időszakban elmérgesedő kereskedelmi ellentétek, büntetővámok és a transzatlanti szabadkereskedelmi tárgyalások befagyása jellemezte a kapcsolatokat. Donald Trump és Jean-Claude Juncker találkozóját beárnyékolta az EB elnökének részegségről szóló videója, valódi áttörés talán ezért sem születhetett.
Vágólapra másolva!

A találkozót megelőző napokban ráadásul Trump Twitter-üzenetben méltatta a tarifák pozitív hatásait, hangsúlyozva

a vámok kiemelkedő szerepét az Egyesült Államok számára kedvező kereskedelmi megállapodások kieszközölésében.

Ebben a légkörben legalábbis vegyes várakozások előzték meg a két elnök tárgyalását.

Az Európai Bizottság és a Fehér Ház által a tárgyalások nyomán közzétett sajtónyilatkozat alapján a találkozó új fejezetet nyit a két kereskedelmi óriás jövőjében, amely a barátságon, a mindkét fél számára előnyös kereskedelmi kapcsolatokon, a globális biztonságon és jóléten, valamint a terrorizmus elleni közös küzdelmen alapul.

Újragondolják a TTIP-et

Juncker a találkozót követően a közösségi médiában kijelentette, hogy

„Megegyezni jöttem, megegyezést értünk el. Az EU továbbra is kiáll a szabad és méltányos kereskedelem mellett.”

A bizottság elnöke összességében konstruktívnak értkelte a találkozót, és fontosnak nevezte a folyamatos párbeszédet. Cecilia Malmström kereskedelmi biztos azon reményének adott hangot, hogy a mostani megbeszélésekkel a felek egy új lapot nyitnak a kétoldalú kereskedelem terén.

Donald Trump amerikai elnök fogadja Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét Forrás: MTI/AP/Evan Vucci

Uniós források szerint Juncker azzal a minimális szándékkal érkezett a tárgyalásra, hogy elhárítsa az európai gépjármű-exportra tervezett büntetővámok kivetését. A tárgyalások ugyanakkor a források értékelése szerint autóipari büntetővámok elhárításán túlmutattak, és kedvező pályára állítják a transzatlanti kereskedelmi kapcsolatokat.

A felek egyetértettek abban is, hogy újragondolják a korábban Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerség (TTIP) névvel folytatott, de Trump elnöksége alatt befagyott tárgyalások legtöbb fejezetét.

Nagy siker Trumpnak

Jóllehet az európai agrárpiac megnyitását az uniós tagállamok ellenzik, a tervezettnél jóval hosszabb, mintegy három és fél órás tárgyalás során Juncker – előzetes tagállami felhatalmazással – elfogadta az amerikai szójababexport növelését. Ez az engedmény különösen nagy siker Trump számára, mivel a Kínával fennálló kereskedelmi háborúnak számos Trump-szavazó amerikai közép-nyugati szójababtermelő esett áldozatul.

A novemberi amerikai félidei választások miatt Trump és a republikánus oldal számára előnyös, hogy Európa kész nagy mennyiségű szójababot vásárolni az amerikai közép-nyugati farmerektől.

A két elnök az energetikai kapcsolatok erősítéséről is megállapodott, Trump a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az EB elnöke a korábbinál több amerikai cseppfolyósított gáz (LNG) európai vásárlására tett ígéretet. Juncker pedig hozzátette, hogy Washington ígéretet tett további LNG-terminálok kiépítésére Európában.

Juncker a tárgyalásokat követően a Centre for Strategic and International Studies (CSIS) washingtoni kutatóintézetben tartott előadása során méltatta a transzatlanti kapcsolatok javítására irányuló tárgyalásokat és a Trump elnökkel elfogadott megállapodást.

Európát az Egyesült Államok legkedvezőbb kereskedelmi partnerének nevezte,

és kiemelte, hogy az „európai exporton az USA több mint kétszer annyit keres, mint a kínai.

A Juncker-botrány

A találkozót beárnyékolta, és a megegyezés esélyeit csökkentette a Juncker részegségéről szóló videó. Juncker a legutóbbi, NATO-csúcs alatt egy teljesen részeg, dülöngélő, nevetgélő, leginkább egy igazi alkoholmadárra emlékeztető formában mutatkozott. Eleinte még segítséggel tudott járni, később viszont egy tolószékbe kellett tenni. Később arra hivatkoztak, hogy fájt a háta, isiásza van, de Brüsszelben nyílt titok, hogy Juncker alkoholista.