Tusnádfürdő: a magyar nemzet közjogi egyesítése befejeződött

NÉMETH Zsolt; POTÁPI Árpád János; TORÓ, T. Tibor
Popa Ilona, a tábor főszervezője (k) beszél, mellette Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára és Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke, Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke (b2) és Albert Tibor, Tusnádfürdő polgármestere a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban
Vágólapra másolva!
A nemzetpolitika bizonyított: a nemzet közjogi egyesítése gyakorlatilag befejeződött, a mai országgyűlés már nemzetgyűlésként működik - állapította meg Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár szerdán Tusnádfürdőn, a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor megnyitóján.
Vágólapra másolva!

Az államtitkár méltatta a Tusványosként emlegetett, csaknem három évtizedes múltú szellemi műhely nemzetpolitikai érdemeit, és azon szervezetek munkáját, amelyek a határon túli magyarok regisztrációját, illetve szavazataik begyűjtését segítették az idei országgyűlési választáskor.

Úgy vélekedett:

Tusványosra egyre többen odafigyelnek, és ebben kiemelkedő szerepe van Orbán Viktor miniszterelnöknek.

"Többször tapasztaltuk azt, hogy amit itt, Tusnádfürdőn mondott a miniszterelnökünk, az az európai vagy világpolitikában köszönt vissza" - mutatott rá a nemzetpolitikai államtitkár.

Nézzék meg a tusványosi tábor nulladik napjáról készült galériánkat.

TŐKÉS László
NÉMETH Zsolt; TŐKÉS László
NAGY István; TORÓ, T. Tibor
NÉMETH Zsolt; POTÁPI Árpád János; TORÓ, T. Tibor
TŐKÉS László
NÉMETH Zsolt; TŐKÉS László
NAGY István; TORÓ, T. Tibor
NÉMETH Zsolt; POTÁPI Árpád János; TORÓ, T. Tibor
TŐKÉS László
NÉMETH Zsolt; TŐKÉS László
NAGY István; TORÓ, T. Tibor
NÉMETH Zsolt; POTÁPI Árpád János; TORÓ, T. Tibor

Közös siker

Potápi egy másik kerekasztal-beszélgetésen azt mondta közös siker a Minority SafePack, a nemzeti kisebbségvédelmi polgári kezdeményezés. Vincze Loránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke arról beszélt:

több mint 1 millió 121 ezer hitelesített aláírás van.

Az államtitkár kiemelte: mindez nem valósulhatott volna meg a FUEN és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nélkül, valamint a magyar szervezetek, pártok, az európai magyar szervezetek, így a Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek (NYEOSZ) támogatása nélkül. A kezdeményezés keretében nem várt magas számban gyűltek össze az aláírások - mutatott rá az államtitkár.

Vincze Loránt, a FUEN elnöke arról beszélt, hogy az Európai Unióban európai kisebbségvédelem mint olyan nem létezik, és soha nem foglalkoztak kisebbségvédelemmel, noha az őshonos kisebbségek teszik sokszínűvé az uniót. Felidézte:

2017 áprilisában kezdődött az aláírások gyűjtése, amely hatalmas győzelemmel zárult, bizonyították, hogy van igény erre az ügyre.

Közlése szerint jelen pillanatban 1 millió 121 ezer 90 hitelesített aláírás van, 27 államból. Kiemelte, hogy a magyar közösségek támogatása rendkívül fontos volt, Európa számára azt üzenték, össze lehet gyűjteni az aláírásokat. Szavai szerint a magyar közösségek tapasztalják meg leginkább, milyen olyan kisebbségi sorban élni, ahol folyamatosak a sérelmek, s a többséggel beszűkült a párbeszéd lehetősége.