Tüntetnek és kétnapos sztrájkot tartanak a taxisok Barcelonában

taxi, sztrájk, Spanyolország, Barcelona
Barcelonai taxisok tiltakozó akciója szerda délben a helyi kormányhivatalnál.
Vágólapra másolva!
Kétnapos sztrájkot kezdtek és tüntetéssel tiltakoztak szerdán Barcelonában a taxisok, mivel a bíróság felfüggesztette az alternatív, közösségi személyszállítási szolgáltatásokat szabályozó helyi rendeletet.
Vágólapra másolva!

A városi taxisszolgáltatás reggel hat órakor állt le, a vasútállomások, buszpályaudvarok és a repülőtér taxiállomásairól eltűntek az autók.

A helyi taxisok közül délben több mint ezren gyűltek össze a belvárosban, hogy sípolva, dudálva, petárdákat durrogtatva hívják fel a figyelmet tiltakozó akciójukra.

Barcelonai taxisok tiltakozó akciója szerda délben a helyi kormányhivatalnál. Forrás: AFP/Pau Barrena

A megmozduláshoz más városokban dolgozó taxisok is csatlakoztak. Spanyolországban az Uber, illetve a hasonló módon működő Cabify nevű alternatív, közösségi személyszállítási szolgáltatók működését úgynevezett VTC-engedélyhez köti a törvény.

Az új spanyol jogszabály ráadásul ennek számát maximalizálja is, 30 taxisonként 1 VTC-engedélyt lehet kiadni.


Barcelonában azonban a helyi szabályozás ennél szigorúbb, és előírja a VTC-engedély mellett egy helyi működési engedély beszerzését is. A június végén elfogadott barcelonai rendelet miatt a piaci versenyért felelős spanyol állami szervezet (CNMC) bírósághoz fordult, mivel úgy vélte, hogy az akadályozza a piaci verseny szabadságát.

A bíróság pedig most úgy döntött, hogy az ítélethozatalig felfüggesztheti a rendelet végrehajtását.

A CNMC madridi székházánál is tüntető taxisok csoportja gyűlt össze szerdán. Az Uber négy év szünet után március közepén kezdte újra működését Barcelonában 120 autóval. 2014 végén bíróság tiltotta be a társaság korábbi tevékenységét az egész dél-európai országban, mivel akkor amatőr sofőrök fuvarozták az utasokat.

Taxistüntetés Barcelonában. Forrás: AFP/Pau Barrena

Az Uber és a Cabify elleni tüntetések az egész tavalyi évben gyakoriak voltak több spanyol városban is.

A taxis szakszervezetek szerint országos szinten a törvényi előírást jóval meghaladja a kiadott VTC-engedélyek száma, és ez azért is érinti hátrányosan a taxisokat, mert nem egyenlő feltételek mellett dolgoznak.

Uber és Cabify viszont azt hangsúlyozza megszólalásaiban, hogy az utasoknak joguk van ahhoz, hogy választhassanak a különböző közlekedési formák közül.