Egymillió eurót kap Bosznia a migránsok elhelyezésére

Bosznia, Horvátország, migránsok
Migrants receive food from local Red Cross in an abandoned building in the north-western Bosnian town of Bihac on May 11, 2018. The building is being refitted with infrastructure to accept African-Asian migrants who make their stop in Bihac, where they rest before continuing "the final Bosnian leg" on their journey towards Velika Kladusa, a Bosnian town at the Bosnia - Croatia border. Until recently, Bosnia and its mountainous terrain were avoided by migrants travelling from northern Africa, Middle East or Asia, who, despite the closure of EU borders in March 2016, continued to pass through the Balkans. But, since late 2017 Bosnia is facing the passage of hundreds of migrants, becoming a leg of a new "Balkans route." / AFP PHOTO / ELVIS BARUKCIC
Vágólapra másolva!
Az Európa Tanács Fejlesztési Bankja (CEB) vissza nem térítendő támogatásként adja Bosznia-Hercegovinának az összeget - közölte a helyi sajtó szerdán.
Vágólapra másolva!

Az erről szóló dokumentumot Szarajevóban írta alá a CEB részéről Rosa María Sánchez-Yebra Alonso alelnök és Peter Van der Auweraert, a Nemzetközi Migrációs Szervezete (IOM) boszniai koordinátora.
Az összeget egy Szarajevótól

nem messze fekvő volt kaszárnya felújítására költik,

amely befogadó központként működik majd a jövőben. Erről a bosznia-hercegovinai központi kormány korábban döntött.

Samir Rizvo, a biztonsági minisztérium államtitkára szerint nem okozott problémát megállapodni a helyi önkormányzattal a migránsok elhelyezését illetően. Megjegyezte azonban, hogy a Horvátországgal határos Una-Szanai kantonban

az összes járás visszautasította egy ideiglenes menekültközpont létrehozását.

Forrás: AFP/Elvis Barukcic

A rendőrség adatai szerint Bosznia-Hercegovinába az év eleje óta több mint 9 ezer migráns érkezett, jelenleg pedig négy és fél ezren lehetnek az országban. Többségében épp az Una-Szanai kantonban vannak, Bihac környékén, különböző parkokban és romos épületekben. Az illegális bevándorlók Nyugat-Európába akarnak eljutni, de

a szigorított horvát határvédelem miatt nem tudnak tovább menni,

így nem kizárt, hogy az őszt is megvárhatják Boszniában. Az államnak pedig nincs arra pénze, hogy fedett helyet és ellátást biztosítson a migránsok szánmára - írták boszniai lapok. Ide tartozik, hogy Csehország kedden jelentette be, hogy 25 millió korona (300 millió forint) értékű támogatást nyújt Bosznia-Hercegovinának az illegális migráció megfékezésére.

A legfelsőbb bosznia-hercegovinai vezetés kedden Szarajevóban ülésezett, ahol megoldásokat keresni a migrációs problémára, de egyelőre nem jártak sikerrel.

Mladen Ivanic, a bosznia-hercegovinai államelnökség szerb tagja az ülést követően újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy

a jelenlegi migrációs hullám komolyan veszélyeztetheti az ország stabilitását.

Megítélése szerint le kell zárni a szerbiai és montenegrói határokat, ahonnan a migránsok érkeznek.
"A határok ellenőrzése az egyetlen megoldás a problémára" - húzta alá Ivanic. Hozzátette: augusztus 1-jén összeül az államelnökség, és megpróbál döntés hozni azokról az intézkedésekről, amelyeket mielőbb meg kell tenni. Úgy vélte: azért került az ország ilyen helyzetbe, mert mások szigorúbban védik a határaikat, és ezt már Bosznia-Hercegovinának is rég meg kellett volna tennie.