Észak-Korea bontani kezdte egyik rakétakísérleti telepét

politics defence Horizontal Satellite image courtesy Airbus Defense and Space and 38 North obtained July 23, 2018 shows the apparent dismantling of facilities at the Sohae satellite  launching station, North Korea.
North Korea appears to have started dism
A bontani kezdett Szohe rakétatelep
Vágólapra másolva!
Észak-Korea megkezdte a Szohe rakétakísérleti telep központi létesítményeinek a lebontását, ami az első kézzelfogható jele lehet annak, hogy Phenjan betartja Washingtonnak erre tett ígéretét – közölte műholdas felvételekre hivatkozva a 38 North nevű, washingtoni székhelyű hírportál hétfőn.
Vágólapra másolva!

Donald Trump amerikai elnök a Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel június 12-én Szingapúrban folytatott találkozója után közölte, hogy Kim ígéretet tett egy központi rakétakísérleti telep felszámolására. Trump nem nevezte meg a helyszínt, de egy amerikai tisztviselő később közölte: a Szohe rakétakísérleti telepről volt szó.

Központi szerepe volt

A 38 North közlése szerint a július 20-án készült műholdas felvételek arról árulkodnak, hogy az észak-koreaiak megkezdték egy hordozórakéta-összeállító, valamint egy, a folyékony üzemanyagú hajtóművek fejlesztésére használt építmény elbontását. A portál szerint mivel a szóban forgó létesítmények a feltételezések szerint központi szerepet játszottak az észak-koreai ballisztikus rakétaprogramban, a felszámolásukra tett erőfeszítések bizalomépítő intézkedéseknek tekinthetőek Phenjan részéről.

A bontani kezdett Szohe rakétatelep Forrás: AFP

A 38 North vezető szerkesztője, Jenny Town szerint a Szohe telepen végzett munkálatok azt jelenthetik, hogy

Phenjan pillanatnyilag hajlandó lemondani műholdak felbocsátásáról, illetve rakéta- és atomkísérleteiről.

Ez pedig előrelépést jelenthet a Washingtonnal folytatott tárgyalásokban.

Cselekedetekkel kell bizonyítaniuk

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter pénteken az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) nagykövetei előtt mondott beszédében hangsúlyozta: Észak-Koreának konkrét cselekedetekkel kell bizonyítania elkötelezettségét ahhoz, hogy egyáltalán szóba kerülhessen az érvényben lévő szankciók enyhítése. Leszögezte azt is, hogy az atomfegyver-mentesítés megvalósításához teljes mértékben

be kell tartani a Phenjan elleni gazdasági büntetőintézkedéseket, mivel Észak-Korea továbbra is megpróbálja megkerülni a szankciókat,

olajtermékeket és szenet importál.

Korábbi jelentések szerint Phenjan tengeri úton, teherszállító hajókkal szerzi be főként kínai és orosz eladóktól a szükséges energiahordozókat.