Migránsok tízezrei indulnak Európába

Refugees camp in Idomeni 2016 April Balkans route BORDER February Greece Greel Islands Idomeni Macedonia Refugees camp crisis migrants migrants crisis refugees NurPhoto Europe Migrants Crisis Europe’s Migrants Crisis REFUGEE EXODUS Idomeni Migrants Greece
Migrants and refugees at makeshift camp in the northern border village of Idomeni, Greece, on April 9, 2016. Four migrant women and a child drowned on April 9 off the Greek island of Samos in the first deaths in the Aegean Sea since a controversial EU-Turkey deal took effect three weeks ago. (Photo by Guillaume Pinon/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Több tízezer migráns szorult be a Balkánra, mivel több ország, Magyarország példáját követve, lezárta  a határát az illegális bevándorlók elől. Nemcsak Bosznia-Hercegovinába, hanem Görögországba is sokkal több migráns érkezett idén, mint 2017-ben. Egy szakértő szerint a helyzet csak rosszabb lehet, ha a török gazdaság nem tér magához a következő időszakban. Orbán Viktor miniszterelnök Montenegróban arról beszélt, a balkáni migrációs útvonalat továbbra is zárva kell tartani.
Vágólapra másolva!

Körülbelül 60 ezer illegális migráns van a balkáni országokban, akik gyakorlatilag beszorultak oda, mivel az Európai Unióba vezető határokat lezárták – minderről Gerald Tatzgern, az osztrák bűnüldözési szolgálat emberkereskedelemre specializálódott egyik tisztviselője beszélt a Die Weltnek. Annak ellenére, hogy Spanyolország felé egyre nagyobb migránstömegek indulnak,

a balkáni országokban továbbra is feszült a helyzet –

tette hozzá. Ezeknek az embereknek egy része már hosszú ideje az érintett országokban él, de sok új érkező is van – mondta a szakember.

Migránsok tízezrei várakoznak a Balkánon Forrás: NurPhoto/Guillaume Pinon/NurPhoto/Guillaume Pinon

Özönlenek a migránsok

Bosznia-Hercegovinába csak az idei évben nyolcezer új migráns érkezett, ami nyolcszorosa a tavalyi számnak.

Görögországba július 8-ig 24 ezer migráns érkezett, ami 122 százalékkal több, mint a tavalyi év hasonló időszakában.

Robbanásszerűen növekedett azon migránsok száma, akik a Törökországot és Görögországot elválasztó Evros folyón kelnek át. Mivel a 2015-ben az EU és Törökország között kötött megállapodás csak a tengeri átkelésre vonatkozott, ezért a török hatóságok az Evros folyónál nem lépnek közbe.

Gerald Tatzgern szerint abban az esetben, ha a török gazdaság a következő időszakban sem tér magához, és a válságon nem sikerül úrrá lenni, akkor a migránsok számának további növekedése várható. A munkanélküli tömegek minden bizonnyal megpróbálnak átkelni majd Görögországba, hogy az unió területén szerezzenek majd maguknak munkát – mutatott rá a szakember. Úgy látja, hogy Európának a mostani helyzetben továbbra is a határvédelemre kell összpontosítania, valamint segítenie kell az EU határán lévő gazdaságoknak, hogy stabilizálják a helyzetüket.

Egyre több migráns érkezik Bosznia-Hercegovinába is Forrás: AFP/Elvis Barukcic

Orbán Viktor: Zárva kell tartani a balkáni útvonalat

A balkáni országokban kialakult migrációs helyzetről Orbán Viktor miniszterelnök montenegrói látogatásán azt mondta, az egyetlen siker a balkáni útvonal lezárása volt, ami Magyarország nevéhez fűződik, és amit most már egész Európában elismernek.

A balkáni útvonalat lezárva kell tartani, és minden balkáni országot meg kell védeni –

jelentette ki. Európa továbbra is súlyos hibákat követ el, nem akarja ugyanis tudomásul venni, hogy tartózkodni kell minden olyan lépéstől, amelyet Afrikában vagy a Közel-Keleten hívójelként értelmeznek.

Egyre több az illegális migráns

Mint arról két videóriportban is beszámoltunk, az utóbbi napokban és hetekben egyre több hír és adat mutatja, hogy az illegális migránsok száma a Balkánon újra a 2015-ös számokat és arányokat közelíti. Ezt bizonyítják az egyik legnagyobb görög város polgármesterének nyilatkozatai, illetve a boszniai helyzet is. Bosznia-Hercegovinában az Origo is drámai videókat készített.

Bemutattuk azt is, ha átlépnek a migránsok Horvátországba, már az Európai Unión belül vannak, ha pedig átjutnak Szlovéniába, a schengeni övezeten belül. Ez pedig azt jelenti, hogy úgy mozoghatnak, hogy még csak határokon sem kell átkelniük.

Írtunk arról is, hogy a Balkán-félszigeten nem sikerül megállítani a migránsáradatot. Az elmúlt hetekben főleg

a török-görög szárazföldi határon nőtt meg látványosan az illegális bevándorlók száma,

de most már az Égei-tengeren is egyre több csónakot indítanak útnak az embercsempészek. Nagyjából 1 millió forintnak megfelelő összegért hozzák el az ázsiai és afrikai migránsokat Belgrádba, ahol a helyiek szerint a helyzet katasztrófával fenyeget.