Mark Zuckerberg: Nem minden esetben kell tiltani a holokauszttagadást

GettyImageRank2 GRADUATION Education Business Finance and Industry Arts Culture and Entertainment CAMBRIDGE, MA - MAY 25: Facebook Founder and CEO Mark Zuckerberg delivers the commencement address at the Alumni Exercises at Harvard's 366th commencement ex
Mark Zuckerberg a Harvardon
Vágólapra másolva!
Nem tiltják le a Facebook internetes közösségi oldalról a holokauszttagadókat – jelentette ki Mark Zuckerberg, a Facebook vezérigazgatója, aki ugyan mélyen sértőnek találja az ilyen tartalmakat, de úgy vélekedett, hogy nem kell minden esetben eltávolítani ezeket. Nemzetközi zsidó szervezetek élesen kritizálták a Facebook-vezér szavait. A magyar alaptörvény egyébként tiltja a holokauszttagadást. 
Vágólapra másolva!

Zuckerberg úgy vélekedett, hogy nem szükségszerűen kell a sértő tartalmakat letiltani az oldalról, csak akkor, ha azt célzottan valaki megsértésére vagy megtámadására szánták. Hozzátette, ő maga is zsidó, és egyáltalán nem áll szándékában védeni a holokauszttagadókat, de különbséget kell tenni a szándékosan ártani akarók és azok között, akik rosszul értelmeznek valamit.

A 2011-ben elfogadott magyar alaptörvény egyébként tiltja a holokauszttagadást, és büntetőjogi szankciókat rendel az ilyen cselekedet mellé.

A vezérigazgató szavai éles kritikát váltottak ki. Az egyesült államokbeli Rágalmazás Elleni Liga (ADL) közleményében azt írta:

a Facebooknak „erkölcsi és etikai kötelessége” megtiltani, hogy emberek a közösségi portál oldalán a holokausztot tagadó tartalmakat terjesszenek.

Mark Zuckerberget nem zavarja a holokauszttagadás Forrás: AFP/2017 Getty Images/Paul Marotta

„Hibás Zuckerberg álláspontja”

Bírálta és hibásnak tartja Zuckerberg álláspontját az amerikai székhelyű Simon Wiesenthal Központ zsidó jogvédő szervezet egyik vezetője, Abraham Cooper rabbi. Véleménye szerint a holokauszttagadóknak két csoportjuk van: az egyik abban hisz, hogy nem volt Auschwitz, míg mások, mint Irán is, az ott abbahagyott tevékenységet fejeznék be. Copper hozzátette:

a központ 2009-ben ígéretet kapott a Facebook tisztviselőitől,

hogy az Iránhoz hasonló államok nevében az oldalra feltett, a zsidókat propangandacélzattal befeketítő tartalmakat eltávolítják.

A nácik által elkövetett holokauszt a legjobban dokumentált rémtett a történelemben;

nem lehet a „gondolatok szabad cseréjével” igazolni, hogy a Facebookra felkerülhetnek a holokauszttagadást hirdető tartalmak, hiszen ebben az esetben már maga a gondolat hazugságon alapul

– hangoztatta a központ képviselője.