Eltörölhetik a Koszovóval szembeni vízumkényszert az Unióban

Vágólapra másolva!
A Koszovóval szembeni uniós vízumkényszer mielőbbi eltörlésére szólított fel szerdán az Európai Bizottság, megerősítve azt, hogy a balkáni ország mára teljesítette a schengeni vízumliberalizációs ütemtervben meghatározott követelmények mindegyikét.
Vágólapra másolva!

A két fennmaradó követelmény egyike azzal teljesült, hogy a pristinai parlament megszavazta a Montenegróval kötött határelhatárolási megállapodást, a másik pedig azzal, hogy a koszovói hatóságok jelentős és stabil eredményeket értek el a szervezett bűnözéssel és korrupcióval kapcsolatos ügyekben folytatott nyomozások és jogerős bírósági határozatok terén.

"Koszovó az elmúlt években jelentős haladást ért el a két fennmaradó követelmény teljesítése terén. Ma megerősíthetjük, hogy ezek teljesültek, miközben az ország a többi referenciaértéknek továbbra is eleget tesz. Arra kérem az Európai Parlamentet és az uniós tagországok kormányait tömörítő tanácsot, hogy mihamarabb fogadják el a koszovói állampolgárok vízumkötelezettségének megszüntetéséről szóló javaslatunkat" – közölte Dimitrisz Avramopulosz uniós belügyi biztos.

– tette hozzá.

Az Európai Bizottság 2016 májusában tett javaslatot az uniós társjogalkotó szerveknek a Koszovóval szembeni vízumkényszer eltörlésére.

A vízummentesség csak azokra vonatkozna, akik biometrikus azonosítóval ellátott útlevéllel rendelkeznek és félévente legfeljebb 90 napot kívánnak tartózkodni a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet tagországaiban.