Leomlott egy felújítás alatt álló ház egy része Prágában

leomlott prágai ház
Prága belvárosában a Mikulandská utca és környéke szerdán is lezárva maradt, csak az ott lakókat engedik be.
Vágólapra másolva!
Prága belvárosában kedd délelőtt egy felújítás alatt lévő műemlékházban leszakadt a mennyezet, több munkást is maguk alá temettek a romok - számolt be a Cseh Távirati Iroda (CTK).
Vágólapra másolva!

Kedd délelőtt több mint egy tucat tűzoltó és mentőautó lepte el Prága történelmi belvárosát, ugyanis a Mikulandská utcában egy renoválás alatt lévő többszintes épületben leszakadt egy kb. 50 négyzetméteres mennyezet. Az első hírek szerint a romok maguk alá temettek több munkást is.

A prágai belvárost lezárták, majd ellepték a mentőalakulatok. Kedd kora délutánig öt embert sikerült kimenteni a romok alól Forrás: ZZS HMP

A mentőalakulatoknak, akiknek a munkáját keresőkutyák is segítették, eddig öt embert sikerült kiszabadítaniuk a romok alól.

- nyilatkozta a CTK-nak Jana Postová, a prágai mentőszolgálat szóvivője.

Az egyik sérültet életveszélyes állapotban szállították a prágai katonai kórházba Forrás: ZZS HMP

A helyszínen Adriana Krnáčová, Prága I. kerületi polgármestere azt mondta, hogy azonnali vizsgálatot rendeltek el, hogy kiderítsék, a felújítást kivitelező cég rendelkezett-e többek között a Cseh Műemlékvédelmi Hivatal valamennyi engedélyével, illetve, hogy betartották-e az ilyen nagy volumenű rekonstrukciós munkálatoknál előírt, nemrég szigorított munkavédelmi előírásokat.

Egyébként a többszintes műemlékvédelmi épületben idén

júniusig egy neves prágai általános iskola működött,

és a mostani átalakítások után az épületbe az iparművészeti főiskola költözött volna. Egyes cseh sajtóhírek szerint a szeptemberi iskolakezdés miatt is sürgette az idő a felújítási munkálatokat végző céget, valószínűleg ez is közrejátszhatott a tragikus balesetben.