Putyin: Tárgyalásaink a bizalom helyreállítását szolgálják

TRUMP, Donald; PUTYIN, Vlagyimir
Helsinki, 2018. július 16. Donald Trump amerikai elnök (b) és Vlagyimir Putyin elnök orosz kezet fog négyszemközti találkozójuk kezdetén az elnöki palotában, Helsinkiben 2018. július 16-án. Balról Trump neje, Melania Trump. (MTI/EPApool/Szputnyik/Kreml/Alekszej Nyikolszkij)
Vágólapra másolva!
Tárgyalásaink a bizalom helyreállítását szolgálják – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz államfő Helsinkiben Donald Trump amerikai elnökkel közösen tartott sajtókonferenciáján hétfőn. Putyin szerint a megbeszélések az amerikai elnökkel őszinték és hasznosak voltak. A mostani egy nehéz időszak az orosz-amerikai kapcsolatokban, de nincs objektív oka ezeknek a nehézségeknek, a hidegháború ugyanis véget ért.
Vágólapra másolva!

Az orosz elnök hangsúlyozta: olyan új kihívásokkal vagyunk kénytelenek szembesülni, mint a terrorizmus és világgazdasági problémák.

Donald Trump és Vlagyimir Putyin kezet fog négyszemközti találkozójuk kezdetén az elnöki palotában, Helsinkiben 2018. július 16-án. Balról Trump neje, Melania Trump Forrás: MTI/EPApool/Szputnyik/Kreml/Alekszej Nyikolszkij)/Alekszej Nyikolszkij

A két országnak egyesítenie kell az erőfeszítéseit

Oroszországnak és az Egyesült Államoknak egyesíteniük kell erőfeszítéseiket a közös fenyegetésekkel szemben – mondta Vlagyimir Putyin.

Ma mindkét ország teljesen új kihívásokkal néz szembe, így például azzal, hogy a nemzetközi biztonsági egyensúly veszélyes mértékben felborult, regionális válságok alakulnak ki,

terjed a terroristafenyegetés és a határokon átnyúló szervezett bűnözés, a világgazdaságban szaporodnak a problémák,

ökológiai és más jellegű kockázatokkal kell számolni.

Mindezzel csak együttes erővel tudunk megbírkózni – hangsúlyozta az orosz elnök.

Meg kell hosszabbítani a nukleáris fegyvereket korlátozó egyezmény hatályát

Meg kell hosszabbítani a nukleáris fegyverek korlátozásáról szóló START III. egyezmény hatályát az Egyesült Államok és Oroszország között – közölte Putyin.

Moszkvának és Washingtonnak számos katonai-politikai kérdésben kell folytatnia az együttműködést, különösen ami az amerikai rakétavédelmi rendszereket illeti – mondta Putyin közölve azt is, hogy

konkrét javaslatokat tett Trumpnak a fegyverek korlátozásáról.

A „katonai-politikai és leszerelési dossziéban” szerinte szerepelnie kell például a START-szerződés hatályának meghosszabbításán kívül a közép- és nagy hatótávolságú rakéták felszámolásáról szóló megállapodás végrehajtásának, illetve az űrben telepítendő fegyverrendszerek kérdésének, akárcsak annak, hogy miként kezeljük az amerikai globális rakétavédelmi rendszer körül kialakult veszélyes helyzetet.