Drámaian egyszínű a horvát csapat, ezt mondta egy francia civil szervezet

Vágólapra másolva!
A Les valeurs actuelles francia hetilap hozta nyilvánosságra, hogy a francia-horvát világbajnoki döntő előtt a LICRA nevű francia, hivatalosan antirasszista civil szervezet (NGO) Facebook-oldalán rasszista, idegengyűlölő módon szidta a horvát focistákat.
Vágólapra másolva!

A LICRA szerint a horvátok drámaian egyformák, egyszínűek, hiányzik belőlük a sokszínűség, és éppen ezért fog nyerni Franciaország, mert a francia csapat sokszínű, soknemzetiségű. Azt is hozzátették, hogy Franciaország befogadja, megérti, egyesíti a nem franciákat.

A rasszista mondatokból természetesen botrány lett. A LICRA törölte a bejegyzést (természetesen a Les valeurs actuelles megőrizte, tehát letagadni nem tudják). A meccs után egy gyáva bocsánatkéréssel próbálkoztak, de ismét idegenellenes és visszataszító mondatokba keveredtek. A leghazugabb sztereotípiákkal jellemezték a francia hetilap szerint a horvátokat: a LICRA (hivatalos nevükben) antirasszistái szerint, ha egy csapatot szóbeli és mafiaszerű elhajlások vesznek körül, és ezt valaki elítéli, az még nem rasszizmus. Az nem derült ki, hogy az újabb zagyvasággal mire utalt a civil szervezet.