Háború közeli állapotok vannak a Gázai övezet határvidékén

Vágólapra másolva!
Háborúshoz közeli helyzet alakult ki szombaton Izrael és a Gázai övezet határvidékén, az övezetet uraló radikális iszlamista Hamász szervezet éjjel óta több mint száz rakétát lőtt ki Izraelre, amire az izraeli hadsereg a 2014-es Erős szikla fedőnevű hadművelet óta a legerősebb légicsapásokkal felelt - jelentette a Tízes csatorna izraeli kereskedelmi tévé.
Vágólapra másolva!

Éjjel egy óra óta több mint száz rakétát lőttek ki a Gázai övezetből izraeli területre, valamint aknalövedékeket. Az izraeli tévék a szokásos szombati ünnepi, hétvégi műsorok helyett folyamatosan híradásokat sugároznak.

A tízes csatorna adásában a jobb felső sarokban az állandósult híradók közepette azon izraeli települések nevét írják ki, ahol éppen légiriadó van egy feléjük irányzott rakéta miatt. Az e helyeken élőknek ilyenkor azonnal az óvóhelyekre kell sietniük, ha még nem tartózkodnak ott.

Eddig több mint százharminc alkalommal riadóztatta az érintett környéken élőket az izraeli polgári védelem.

A Gázai övezet mentén a strandoknál és az uszodáknál a hadsereg polgári védelmi egységének katonái felszólították a szombati munkaszüneti napon strandolókat, hogy térjenek haza és tartózkodjanak otthonaik biztonsági betonszobáiban vagy az óvóhelyeken.

Vasárnapra összehívták a biztonsági kabinet rendkívüli ülését,

a tévé hírmagyarázói szerint azért nem már szombatra, hogy ezzel a rendkívüli időponttal ne fokozzák az eleve különösen feszült, háborúshoz közeli helyzetet.

A Tízes csatorna elemzője szerint a palesztin oldalon azért nem voltak halálos áldozatok a több mint negyven izraeli légicsapás nyomán, mert a légierő a Hamász katonai létesítményeit támadta, amelyeket a szervezet előzetesen kiürített.

Gadi Ejzenkot vezérkari főnök helyzetértékelő megbeszélésén bejelentette, hogy az izraeli hadsereg szükség esetén készen áll tevékenységének fokozására.

A palesztin Egészségügyi Minisztérium legújabb jelentése szerint az izraeli légicsapásokban

Gáza városában meghalt két palesztin tizenéves,

és tízen megsebesültek.

Izraelben, Szderót városban egy lakóházba becsapódó rakéta

három izraelit sebesített meg.