Nem engedhetjük meg, hogy visszalépés történjen a közösségi jogok terén

Szili Katalin országgyűlési képviselő ad interjút Ignácz Józsefnek 2015. március 26-án
Nemzeti elkötelezettségű, keresztény baloldal kellene
Vágólapra másolva!
A kárpátaljai magyarság számára jelenleg a közösségi jogok biztosításának a kérdése a legfontosabb, nem engedhetjük meg, hogy visszalépés történjen ezen a téren - jelentette ki Szili Katalin miniszterelnöki megbízott Ungváron, az Ungvári Nemzeti Egyetem Ukrán-Magyar Oktatási Tudományos Intézete magiszteri hallgatóinak diplomaátadó ünnepségén.
Vágólapra másolva!

A végzős diákokat köszöntő ünnepi beszédében Szili Katalin köszönetét fejezte ki a friss diplomásoknak a kitartásukért, és hangsúlyozta,

Szili Katalin Fotó: Szabó Gábor - Origo

Jelezte,

arra biztatta a végzősöket, hogy őrizzék meg identitásukat, anyanyelvüket,

ragaszkodjanak ahhoz, ami az övék, beleértve a szülőföldet, maradjanak meg magyarnak, a nemzethez tartozónak még akkor is, ha egy időre elmennek külföldre tapasztalatot szerezni.

Fontosnak mondta, hogy tartsák szem előtt mindig szűkebb közösségük és a nemzetük szolgálatát.

Szili beszédében kitért arra, hogy a kárpátaljai magyarság számára jelenleg a közösségi jogok biztosításának a kérdése a legfontosabb, hiszen ezek teszik lehetővé az anyanyelven történő oktatást, a szülőföldön maradást és boldogulást.

- emelte ki.

Hozzátette,

ha Ukrajna az Európai Unió felé akar közeledni, akkor nem tagadhatja meg annak értékeit, ezeket az értékeket tiszteletben kell tartania.

A miniszterelnöki megbízott szólt hallgatóságának arról is, hogy

Utalt rá, hogy az ungvári egyetemen 55 éve van felsőfokú magyar tanárképzés, és falain belül közel három évtizede működik az Ungvári Hungarológiai Intézet.

Szili Katalin emlékeztetett arra: