Vizsgálatot indítottak több migránsokat segítő civil szervezet ellen

Vágólapra másolva!
A német Jugend Rettet, a francia Orvosok Határok Nélkül (MSF) és a brit Save the Children nem kormányzati szervezetek (NGO) több önkéntesével és a hozzájuk tartozó hajók legénységével szemben indított vizsgálatot a szicíliai Trapani ügyészsége. A földközi-tengeri mentési műveletek körülményeit tisztázni.
Vágólapra másolva!

Trapani ügyészsége az NGO-mentőhajók legénysége tagjait és a hajók fedélzetén tartózkodó önkénteseket hivatalos úton értesítette a vizsgálat elindításáról. Huszonnégy személyről van szó, köztük olasz, német, spanyol, holland és más nemzetiségűek is vannak.

A vizsgálat többek között a Jugend Rettet szervezet Juventa nevű hajóján mentést végzőket és a legénységet érinti: a hajót Trapani ügyészsége 2017 augusztusában lefoglalta, és azóta is a szicíliai város kikötőjében áll. Ezenkívül az MSF működtette Dignity One és Bourbon Argos nevű hajók, valamint a Save the Children üzemeltette Vos Prudence hajó legénységének tagjaival szemben is vizsgálatot folytatnak. Mindegyik szervezetnek valamilyen köze van a bevándorláspárti milliárdoshoz, Soros Györgyhöz.

Az ügyészség a hajók műszaki berendezéseinek, a fedélzeten található telefonoknak és számítógépeknek a teljes körű ellenőrzését rendelte el, akárcsak

a legénység telefonhívásainak és az általuk készült felvételeknek a vizsgálatát.

A civil szervezeteknek tehát rendelkezésre kell bocsátaniuk a hajókat, az érintett személyeknek pedig együtt kell működniük Trapani ügyészségével minden birtokukban levő adat, fotó és telefoneszköz átadásával.

A civil szervezetek azon hajóiról van szó, amelyek 2015 és 2017 között

több alkalommal siettek a líbiai partokról induló migránscsoportok segítségére,

felvették őket fedélzetükre, és a csoportokat az olaszországi partokra szállították. A szicíliai Catania és Trapani ügyészsége 2015-től vizsgálta az NGO-mentőhajók és az embercsempészek közötti közvetlen kapcsolattartás körülményeit.

A Vos Hestia hajót 2017 októberében a szicíliai Catania kikötőjében feltartóztatták és átvizsgálták.

Az MSF közleményben hangsúlyozta, hogy kész együttműködni az olasz hatóságokkal.