Múzeum lesz a thai barlangból

TOPSHOTS Horizontal ACCIDENT CAVE FLOOD TEAM RESCUE EMERGENCY SERVICES SOLDIER ARMED FORCES
This undated handout photo taken recently and released by the Royal Thai Navy on July 7, 2018 shows Thai Navy soldiers in the flooded Tham Luang cave during rescue operations for the 12 boys and their football team coach trapped in the cave at Khun Nam Nang Non Forest Park in the Mae Sai district of Chiang Rai province. / AFP PHOTO / ROYAL THAI NAVY / Handout / XGTY - RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / ROYAL THAI NAVY" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Múzeummá változtatják azt a thaiföldi barlangot, amelyben több mint két hétre bennrekedt 12 gyerek és az edzőjük.
Vágólapra másolva!

– számolt be a tervekről egy sajtótájékoztatón az észak-thaiföldi Csiang Rai tartomány kormányzója, Narongszak Oszotthanakorn, a mentőakció vezetője.

A thai illetékesek is megerősítették, hogy miután a fiúk szerencsés megmenekülése és a nemzetközi mentőakció révén a barlang az érdeklődés központjába került, az a szándékuk, hogy idegenforgalmi célponttá változtassák.

Forrás: AFP/Handout

Prajuth Csan-Ocsa thai kormányfő ugyanakkor hangsúlyozta: különleges óvintézkedéseket hoznak, hogy a barlang és környéke is biztonságos legyen a turisták számára.

Csongklai Vorapongszathorn a nemzeti parkokkal, természet- és növényvédelemmel foglalkozó hivatal vezérigazgató-helyettese közölte, hogy csütörtöktől lezárják a barlangot, azt azonban nem árulta el, hogy meddig.

A Tham Luang Nang Non, vagyis a "fekvő hölgy barlangja" a legenda szerint egy gyönyörű hercegnőről kapta a nevét. A hercegnő egyszerű származású szerelmével a barlangba menekült apja elől. Az apja azonban katonákat küldött utánuk, hogy megöljék a férfit, s a hercegnő emiatt öngyilkos lett. A környező hegyek pedig felvették testének formáját.

A thai gyerekek megmenekülését egy film is megörökíti majd: egy produkciós cég ugyanis bejelentette, hogy megfilmesíti a történetet.