Folytatják a barlangban rekedt gyerekek mentését

emergency Horizontal
Thai soldiers walk out from the Tham Luang cave area as operations continue for the 8 boys and their coach trapped at the cave in Khun Nam Nang Non Forest Park in the Mae Sai district of Chiang Rai province on July 9, 2018. Four boys among the group of 13 trapped in a flooded Thai cave for more than a fortnight were rescued on July 8 after surviving a treacherous escape, raising hopes elite divers would also save the others soon. / AFP PHOTO / YE AUNG THU
Vágólapra másolva!
Folytatódik a thaiföldi barlangban rekedt gyerekek mentése. Körülbelül négy-öt órán át tart a mentőakció, a hatóságok pedig bizakodóak, hogy vasárnaphoz hasonlóan ma is ki tudnak hozni négy gyereket a barlangból.
Vágólapra másolva!

Helyi idő szerint délelőtt 10 és 11 óra között újra bementek a búvárok a Tham Luang barlangba, ahova június 23-án ragadt be egy ifjúsági focicsapat. A tizenkét, 11 és 16 év közötti gyerek és 25 éves edzőjük mentését az időjárás nehezíti:

a barlangból azért nem tudtak kijutni, mert az egyetlen bejáratánál lévő patak a sok eső miatt megáradt.

Katonák a barlang bejáratánál Forrás: AFP/Ye Aung Thu

Tegnap négy gyereket mentettek ki a búvárok, őket rögtön kórházba szállították, és a helyi hírek szerint jól vannak, állítólag azt üzenték, hogy bazsalikomos csirkét ennének. A szülőknek még nem engedték meg, hogy találkozzanak velük, amíg a vérképük el nem készül, addig esetleg csak egy üvegfalon keresztül láthatják őket.

Úgy tudni, hogy ma a legjobb erőben lévő gyerekkel folytatják a mentést, de nevüket nem hozták nyilvánosságra.

Rendőrök a helyszínen Forrás: AFP/Lillian Suwanrumpha

A The Guardian szerint Narongsak Osatanakorn, a mentőakció vezetője szerint a mai körülmények ugyanolyan jók, mivel a tegnapi esőzés nem emelte meg a vízszintet a barlangban. A mentőcsapat is nagyjából ugyanazokból a búvárokból áll, csak néhányukat helyettesítették.

Mivel a mentőakció körülbelül négy-öt óráig fog tartani, ezért az első gyerekek helyi idő szerint 18:30 és 19:30 között érnek a felszínre, ez magyar idő szerint 13:30 és 14:30.