Óriási fordulat a német migránspolitikában

SEEHOFER, Horst
Berlin, 2018. júluius 5. Horst Seehofer német belügyminiszter a német parlamenti alsóház, a Bundestag ülésén Berlinben 2018. július 5-én. (MTI/EPA/Clemens Bilan)
Vágólapra másolva!
Menekültpolitikai fordulat kezdődik Németországban - mondta Horst Seehofer a német parlamentben. A belügyminiszter szerint a tranzitközpontok a bírálatokkal ellentétben nem zártak, "mert a menedékkérők Németországba ugyan nem utazhatnak be, de bármikor visszautazhatnak bármelyik országba, amelybe csak szeretnének".
Vágólapra másolva!

Menekültpolitikai fordulat kezdődik Németországban a tranzitközpontok kiépítésével - hangsúlyozta Horst Seehofer német belügyminiszter a szövetségi parlamentben. A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke kiemelte: a CSU és az Angela Merkel kancellár vezette testvérpárt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) "intenzív viták" után migrációpolitikai intézkedésekről állapodott meg, és jó esély van arra, hogy ezekhez megszerzik a koalíciós társ Német Szociáldemokrata Párt (SPD) támogatását.

Horst Seehofer német belügyminiszter szerint komoly fordulat történt Forrás: MTI/EPA/Clemens Bilan

A megállapodás egy új határigazgatási rendszert irányoz elő Németország és Ausztria határán, tranzitközpontok kiépítésével. Ezekből a központokból szállítják majd vissza az EU-ban máshol már regisztrált menedékkérőket a menekültügyi eljárásuk lefolytatására illetékes tagországba.

Ez "valódi menekültpolitikai fordulat kezdetét" jelenti

- mondta a miniszter, kiemelve, hogy a tranzitközpontok a bírálatokkal ellentétben nem zártak, "mert a menedékkérők Németországba ugyan nem utazhatnak be, de bármikor visszautazhatnak bármelyik országba, amelybe csak szeretnének".

A rendszert az "európai szomszédokkal" egyeztetve működtetik majd, és már el is kezdődtek az ügyről szóló tárgyalások - mondta Horst Seehofer. Ismertette, hogy a Bundestagból egyenesen Bécsbe utazik, hogy megbeszélést folytasson Sebastian Kurz osztrák kancellárral és Herbert Kickl belügyminiszterrel, szerdán pedig tárgyalt Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel és Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel, és rövidesen további megbeszéléseket folytat majd.

Kiemelte, hogy

a tárgyalások "nagyon nehezek" lesznek, a tárgyalások első köre pedig csupán a partnerek tájékoztatását szolgálja, és nem vezet konkrét megállapodásokra.

Hozzátette: "az ügy összetettsége és európai dimenziója miatt a megállapodások legfontosabb pontjait a kormányfőknek kell rögzíteniük".