Súlyos börtönre ítéltek volt chilei katonatiszteket

víktor jara
Víktor Jara, egy santiagoi falfestményen.
Vágólapra másolva!
A Pinochet-diktatúra nyolc egykori katonatisztét ítélte 15 évig terjedő börtönbüntetésre a chilei igazságszolgáltatás kedden Víctor Jara énekes, költő, színházi rendező és politikai aktivista 45 évvel ezelőtti meggyilkolása miatt.
Vágólapra másolva!

Kilencedik társuk öt évet kapott, amiért megpróbálta eltussolni a bűncselekményt.


Víctor Jarát 41 éves korában, az Augusto Pinochet tábornokot hatalomra segítő katonai puccs alatt ölték meg, 1973. szeptember 16-án.

Az ünnepelt énekes az 1970-ben megválasztott Salvador Allende szocialista elnök híve, aktív támogatója volt.

Víctor Jara, chilei költő, szinidirektor, énekes, politikai aktivista. Forrás: wikipedia

Az 1973. szeptember 11-i fegyveres hatalomátvételt követő napokban Jarát diákjaival, tanár kollégáival és más baloldali aktivisták ezreivel együtt elfogták, és a santiagói Estadio Chile stadionba hurcolták. A fogolytáborrá alakított stadionban a katonák sokakat megkínoztak, többekkel végeztek.

A túlélők beszámolói szerint a gitáros énekes Jara kezeit puskatussal szétverték, és agyba-főbe ütlegelték. Az énekes 44 golyóval átlyuggatott holttestére egy temető közelében találtak rá.

Víktor Jara, egy santiagoi falfestményen. Forrás: wikipedia

Jara munkássága és halálának körülményei számos művésztársát, köztük Bruce Springsteent, a Clash-t és a U2-t is megihlették.

A Chilét 1990-ig vezető Pinochet tábornok elnöksége alatt mintegy 3200 embert gyilkoltak meg, és 28 ezret kínoztak meg a katonai junta vezetőinek parancsára. Pinochet bukása után a stadiont Víctor Jaráról nevezték el.

2016-ban egy másik egykori katonatisztet, Pedro Barrientost egy floridai bíróság felelősnek találta Jara megkínzásában és meggyilkolásában. Az Egyesült Államokban élő Barrientost egyúttal 28 millió dollár (csaknem 7,9 milliárd forint) kárpótlás megfizetésére kötelezték. Washington egyelőre fontolgatja a férfi kiadását Chilének.