Válságos állapotban kezelnek két beteget Angliában

Anglia, rosszul lett betegek
Amesbury, 2018. július 4. Rendőrök egy vizsgálat alá vont lakóépületnél a délnyugat-angliai Amesburyben 2018. július 4-én. A kisvárosban három nappal korábban két ember – egy negyvenes éveikben járó férfi és nő – ismeretlen összetételű anyagtól lett rosszul, állapotuk válságos. (MTI/AP/Matt Dunham)
Vágólapra másolva!
Ismeretlen anyagtól lett rosszul egy férfi és egy nő Angliában, néhány kilométerre Salisburytől, ahol idegméreggel mérgezték meg Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynököt és lányát.
Vágólapra másolva!

A rendőrség vizsgálja, hogy van-e

összefüggés a március elejei és a mostani megbetegedések között.

A hatóságok eleinte arra gyanakodtak, hogy a negyvenéves nő és férfi szennyezett herointól vagy kokaintól lett rosszul Amesburyben, de egyelőre sötétben tapogatóznak.

Elővigyázatosságból elkerítik azokat a helyszíneket, ahol korábban jártak.

Rendőrök vizsgáltak át egy lakást a délnyugat-angliai Amesburyben Forrás: MTI/AP/Matt Dunham

A rendőrség szerint

Salisbury kórháza továbbra is nyitva van,

a pácienseket ugyanúgy ellátják, ahogy eddig.

Az angliai közegészségügyi szolgálat - Public Health England (PHE) - szóvivője szerdán közölte: nem valószínű, hogy fertőző, jelentős egészségi kockázatot jelentenő betegségről lenne szó.

A terrorelhárítás is vizsgálódik

A Scotland Yard a Szkripal-ügyre hivatkozva indokolta ta errorelhárító ügyosztály bekapcsolódását. A Wiltshire megyei rendőrség szerdai tájékoztatása szerint a két beteget is Salisbury kórházában kezelik.

A rendőrség hangsúlyozta:

nem egyértelmű, hogy történt-e bűncselekmény.

A szerda délutánig megjelent hivatalos közleményekben nem szerepel a mérgezés szó, és a hétvégén megbetegedett lakókörnyezetében közel sem olyan szintű a készültség, mint amilyent a hatóságok a Szkripal-ügy kipattanása után elrendeltek. A rendőrség nem ürítette ki azt a lakóparkot sem, ahol a férfi és a nő - akik sajtóértesülések szerint egy házaspár - rosszul lett.