Brit állampolgár az Angliában ismeretlen anyagtól megbetegedett két ember

Amesbury, 2018. július 4. Rendőrségi szalaggal körbevont épület a délnyugat-angliai Amesburyben 2018. július 4-én. A kisvárosban három nappal korábban egy férfi és egy nő ismeretlen összetételű anyagtól rosszul lett, állapotuk válságos. A negyvenes éveikben járó két személyt a közeli Salisbury kórházában kezelik. Az ügy vizsgálatába a Scotland Yardnak, a londoni rendőrségnek a terrorelhárító szolgálata is bekapcsolódott. (MTI/EPA/Tony Kershaw)
Vágólapra másolva!
A helyi rendőrség tájékoztatása szerint brit állampolgár az a két ember, akit ismeretlen összetételű anyag okozta megbetegedés miatt válságos állapotban kezelnek a délnyugat-angliai Salisbury kórházában.
Vágólapra másolva!

A területileg illetékes Wiltshire megyei rendőrség főparancsnok-helyettese, Paul Mills sajtótájékoztatóján közölte: egy 44 éves nő és egy 45 éves férfi lett rosszul az egyelőre azonosítatlan anyagtól Amesbury városában lévő otthonukban, Salisburytől mintegy 16 kilométerre.

A pár lakása Amesburyben Forrás: MTI/EPA/Tony Kershaw

Mills nem közölte kilétüket, de

a helyi hatóságok szerint a nő neve Dawn Sturgess, a férfié Charlie Rowley.

A rendőrtiszt elmondta, mindketten helyi lakosok.

Hozzátette, hogy először, szombat reggel a nő lett rosszul, és kihívták hozzá a mentőket. Ugyanaznap, később a férfi rosszulléte miatt riasztották ismét a mentőszolgálatot ugyanarra a lakcímre.

A főparancsnok-helyettes hangsúlyozta:

Hozzáfűzte: az incidens hátterének feltárásán 12 partnerügynökség dolgozik.

Megerősítette, hogy a hatóságok kezdeti gyanúja szerint a férfi és a nő szennyezett szállítmányból származó kábítószert fogyaszthatott.

Mills szerint azonban azóta további vizsgálat indult annak kiderítésére, hogy mi okozhatta a két ember megbetegedését.

A Wiltshire megyei rendőrség magas rangú tisztje nem részletezte, hogy ezek a vizsgálatok hol zajlanak, de nem sokkal sajtótájékoztatója előtt nyilvánosságra került, hogy

Azt a Novicsok nevű, még a Szovjetunió által kifejlesztett katonai idegméreg-hatóanyagot is a Porton Downban – Amesburytől és Salisburytől néhány kilométerre – működő katonai laboratórium azonosította, amelytől éppen négy hónapja, március 4-én Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynök és lánya, Julija Szkripal szenvedett súlyos mérgezést Salisburyben.

Moszkva folyamatosan és határozottan tagadja, hogy bármi köze lenne a Szkripal-ügyhöz,

London azonban gyilkossági kísérletként kezeli a fegyverben is használható minőségű hatóanyaggal elkövetett mérgezést, amelyért az orosz kormányt tartja felelősnek.

A 66 éves Szkripal, az orosz katonai hírszerzés (GRU) volt ezredese, aki a brit hírszerzésnek (MI6) is dolgozott, egy orosz-amerikai kémcsere keretében telepedhetett le Nagy-Britanniában 2010-ben, és brit állampolgárságot is kapott.

Az egykori kettős ügynököt és lányát hetekig válságos állapotban kezelték Salisbury kórházában – ugyanott, ahol a most megbetegedett két brit állampolgárt kezelik –,

de Julija Szkripalt áprilisban, apját májusban kiengedték, és hollétükről hivatalos forrásból azóta csak annyit lehet tudni, hogy mindketten „biztonságos helyen” tartózkodnak.

Most azonban sem a Wiltshire megyei rendőrség, sem más brit bűnüldözési, illetve

A Scotland Yard ugyanakkor szerda délután bejelentette, hogy

A rendőrség elővigyázatosságból szalagkordonnal elkerített több olyan helyszínt, ahol megbetegedése előtt a pár Amesburyben, illetve Salisburyben megfordult, nem látni azonban vegyvédelmi öltözetet viselő szakértőket, akik a Szkripal-incidens után minden érintett helyszínen nagy számban jelen voltak.

Friss: Novicsok típusú katonai idegméreg-hatóanyag okozta annak a két brit állampolgárnak a megbetegedését, akiket szombat óta válságos állapotban kezelnek a délnyugat-angliai Salisbury városának kórházában - közölte szerdán késő este a Scotland Yard.

Ugyanettől a hatóanyagtól szenvedett súlyos mérgezést négy hónapja Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynök és leánya.