Kora miatt úszhatja meg a korbácsot a volt kormányfő

Vágólapra másolva!
Háromrendbeli hűtlen kezelés és hivatali visszaélés miatt emeltek vádat Najib Razak volt malajziai miniszterelnök ellen szerdán.
Vágólapra másolva!

A volt kormányfőt

hatalommal való visszaélés és sikkasztás vádja miatt

kedden előzetes letartóztatásba helyezték, és szerdán bíróság elé állították, hogy ismertessék vele az ellene felhozott vádakat.

Mind a négy vádpont legfeljebb 20 év börtönbüntetést vonhat maga után. Malajziában a korbácsolás is gyakorlott büntetésforma, de mivel

Najib 60 év feletti, ezért korbáccsal már nem fenyíthető.

A vádakat felolvasó főügyész szerint a volt kormányfő visszaélt hatalmával 2014 decembere és 2015 márciusa között, amikor a kormány ellenőrzése alatt álló 1Malaysia Development Berhad stratégiai fejlesztési alap (1MDB) részlegeként működő SRC Internationalből valamivel több mint 10 millió dollárt (2 milliárd 800 millió forintot) utaltak bankszámlájára. Ez azonban a volt kormányfőnek tulajdonított sikkasztás töredéke.

Az eredeti gyanú szerint Najib Razak miniszterelnökként

4,5 milliárd dollárnak megfelelő összeget sikkasztott el

a 1MDB alapból, és ebből 700 milliónak megfelelőt (jelenlegi árfolyamon 194,6 milliárd forintot) közvetlenül a saját bankszámláira utaltatott. Az akkori ügyészségi vizsgálat 2016 januárjában felmentette a miniszterelnököt a vádak alól. A malajziai ügyészség vizsgálata 2016 januárjában felmentette a miniszterelnököt e vádak alól.

Mahathir Mohamed új miniszterelnök május 9-i választási győzelme után azonban újraindították a Najib Razak elleni nyomozást. A volt miniszterelnök ettől kezdve nem hagyhatta el az országot, és a korrupció-ellenes ügynökség hallgatta ki. Az eljárásban folytatott házkutatások során a rendőrség 273 millió dollárra (77,3 milliárd forint) becsült értékű ingóságokat foglalt le tőle és családtagjaitól. Najib Razak azt állította, a lefoglalt értéktárgyakat évtizedek alatt kapta ajándékba, és ezeknek az értékét jelentősen felülbecsülik.

Najib ügyét a malajziai felsőbíróságnak adják át, ahol a volt kormányfő a várakozások szerint vádalku kötését fogja felajánlani.