Merkel továbbra sem tett le a migráció megszervezéséről

German Bundestag POLITICS PARLIAMENT GOVERNMENT Germany Berlin CHANCELLOR CDU CSU
04 July 2018, Germany, Berlin: German Chancellor Angela Merkel of the Christian Democratic Union (CDU) speaks at a session of the German Bundestag on the topic of the Chancellery's budget. In addition, the budgets of the Exterior, Defence and Development Aid Ministries are discussed. Photo: Bernd von Jutrczenka/dpa
Vágólapra másolva!
Az EU-n belül senki sem választhatja meg, hogy hol nyújtja be menedékjogi kérelmét, ezért a tagországok partneri együttműködésével vissza kell szorítani a másodlagos migrációt - mondta a német parlamentben Angela Merkel. A kancellár szerint fontos a határvédelem is, de azért nem vetette el a legális migráció lehetőségét. 
Vágólapra másolva!

Rendet kell teremteni, és érvényesíteni kell a jogszabályokat a migráció valamennyi formájának területén - hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár a szövetségi parlamentben. Beszédében rámutatott, hogy 2015-höz képest 95 százalékkal csökkent a Földközi-tengeren érkező menedékkérők száma.

Azonban az EU külső határának védelmét tovább kell erősíteni - tette hozzá, kiemelve, hogy Németország hozzájárul az uniós határ- és partvédelmi ügynökség, a Frontex fejlesztéséhez. A Földközi-tengeren folytatott EU-s művelettel kapcsolatban hangoztatta, hogy mindenkinek be kell tartania a nemzetközi jog előírásait, így a nem kormányzati szervezeteknek is.

Angela Merkel továbbra sem tett le a migráció megszervezéséről Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Bernd Von Jutrczenka

Együtt kell működni a menekültek származási országaival, és lehetőséget kell adni a legális migrációra, ezért Németországban törvényt kell alkotni az EU-n kívüli képzett munkavállalók bevándorlásának szabályozásáról - mondta.

Az EU-n belül senki sem választhatja meg, hogy hol nyújtja be menedékjogi kérelmét, ezért a tagországok partneri együttműködésével vissza kell szorítani a másodlagos migrációt - mondta Angela Merkel.

Seehofer tárgyal majd

Görögországgal már sikerült is megállapodni mindazon menedékkérők gyorsított visszafogadásáról, akiket ott regisztráltak, és ezért ott is kell lefolytatni menekültügyi eljárásukat, mégis továbbutaznak Németországba. Ezeket az embereket elkülönítik a határ térségében felállítandó központokban, és visszaszállítják Görögországa.

Cserébe Németország a családegyesítés keretében befogad menekült státusszal rendelkező embereket Görögországból.

További megállapodásokat is kell kötni, ezekről Horst Seehofer belügyminiszter tárgyal majd a partnerországokkal - fejtette ki a kancellár.

Beszédében egy sor aktuális ügyet érintett, a NATO-val kapcsolatban kiemelte, hogy Németország a szövetség egyik legaktívabb tagja, a katonai egységek létszámát tekintve a második legnagyobb hozzájárulást adja műveleteihez, és folytatja a védelmi kiadások növelését.

Az amerikai védővámokról szólva kiemelte, hogy a világgazdaság jó működéséhez partneri együttműködés kell, amihez azonban valamennyi fél elkötelezettsége szükséges. A kancellári hivatal költségvetési fejezetének vitája hagyományosan a parlamenti szezon legfontosabb eseménye, a kormány munkájának értékeléséről szól. Ősszel tartják,

de a 2018-as költségvetés összeállítása a kormányalakítás miatt elhúzódott,

így a Bundestag csak az utóbbi napokban tudta napirendre venni a tervezetet.

Lemondatnák Merkelt

Az ellenzéki pártok élesen bírálták az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) a Horst Seehofer vezette bajor Keresztényszociális Unió (CSU) és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) koalíciójának munkáját. A legnagyobb ellenzéki párt, a CDU/CSU pártszövetségtől jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) vezérszónoka, Alice Weidel frakcióvezető lemondásra szólította fel a kancellárt. A CDU és a CSU menekültügyi vitájára utalva hangsúlyozta, hogy

a kormány válsága állandósult, mert Angela Merkel nem hajlandó elismerni, hogy "a befogadás kultúrája tévút volt".

A kormány valójában már meg is bukott, de Angela Merkel "nagy fondorlattal" megőrizte pozícióját - mondta.