Jemeni polgárháború: Több mint ötvenen haltak meg az elmúlt két napban

Szanaa, 2018. március 8. A pusztítás nyomait nézik jemeni gyerekek a szaúdi vezetésű arab katonai koalíció újabb légicsapását követően a jemeni fővárosban, Szanaában 2018. március 8-án. A támadásban legkevesebb kilenc ember életét vesztette, és négyen megsebesültek. (MTI/EPA/Jahja Arhab)
Vágólapra másolva!
Több mint ötvenen haltak meg az elmúlt két nap légitámadásai során a nyugat-jemeni Hodeida városától délre, ahol a lázadók megerősítették védelmi vonalaikat - közölték katonai és kórházi források, valamint szemtanúk. Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező húszi síita lázadók és a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz, a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz hű erők között.
Vágólapra másolva!

A szaúdi vezetésű katonai koalíció légiereje három, Hodeidától délre fekvő, a húszik támaszpontjaként működő város ellen intézett támadást.

A támadásoknak több civil áldozata is volt, köztük gyerekek. A vasárnap és hétfőn végrehajtott légitámadások következtében 43 húszi vesztette életét a várostól délre eső frontvonalon - számoltak be az egyik helyi kórház dolgozói.

A június közepe óta kiéleződött harcok eddig 483 halálos áldozatot követeltek.

Szanaa, 2018. március 8. A pusztítás nyomait nézik jemeni gyerekek a szaúdi vezetésű arab katonai koalíció újabb légicsapását követően a jemeni fővárosban, Szanaában 2018. március 8-án. Korábbi kép. Forrás: MTI/EPA/Jahja Arhab

Katonai források elmondták, a harci tevékenység mérséklődése közepette egyre több lázadó érkezik Hodeidába. A források szerint a húszi síita lázadók több tucat lövészárkot ástak a kormányerők és a nemzetközi koalíció által ostromlott Hodeida kikötővárosban,

továbbá betonblokkokkal és konténerekkel torlaszolták el az utakat, megerősített lőállásokat hozva létre.

A Jemenben beavatkozó Szaúd-Arábia vezette katonai koalíció azért mérsékelte harci tevékenységét Hodeidában, hogy időt adjon Martin Griffithsnek, az ENSZ jemeni különmegbízottjának meggyőzni a húszi lázadókat a városból történő feltétel nélküli kivonulásról.

A 600 ezer lakosú Hodeida birtoklása különösen fontos amiatt, hogy kikötőjén keresztül érkezik ugyanis Jemenbe az élelmiszersegélyek 70 százaléka és az olajszállítmányok legnagyobb része.

Yemenis collect water from a donated source amid an ongoing wide spread disruption of water supplies in an impoverished coastal village on the outskirts of the Yemeni port city of Hodeidah, on April 17, 2017. / AFP PHOTO / STRINGER Forrás: AFP/Stringer

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező húszi síita lázadók és a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz, a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz hű erők között.

A síita felkelők 2014 szeptemberében elfoglalták a fővárost, Szanaát, és jelentős területeket vontak ellenőrzésük alá az ország nyugati-északnyugati részén. A felkelők ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormánycsapatokat légierővel segítő arab koalíció Szaúd-Arábia vezetésével.