Folytatódnak a tárgyalások a szír felkelők és az orosz tisztek között Deraa tartományról

Szíria, polgárháború
Vágólapra másolva!
Újabb tárgyalási forduló kezdődött kedden a szíriai felkelők és orosz tisztek között a délnyugat-szíriai Deraa tartomány felkelők által ellenőrzött területeinek ügyében - közölte a lázadók egyik szóvivője. Ibrahim al-Dzsabavi szerint a lázadók a nap folyamán átnyújtják a korábbi orosz követeléslistára adandó válaszukat. Ez már a második forduló, mivel a szombati tárgyalás zátonyra futott. A békemegállapodás célja az lett volna, hogy a damaszkuszi kormány visszaállíthassa ellenőrzését Deraa tartomány eddig felkelők kezén lévő területei felett.
Vágólapra másolva!

Szombaton egy korábbi próbálkozás zátonyra futott a tárgyalófelek között. Dzsabavi akkor azt mondta: az orosz tisztek egyetlen opciót ajánlottak, mégpedig azt, hogy fogadják el megalázó követelésüket a megadásról, amit visszautasítottak.

Az orosz követeléseknek olyan elemei is voltak, hogy a fegyverek beszolgáltatása mellett engedjék be az általuk ellenőrzött városokba az orosz katonai rendőröket. A békemegállapodás célja az lett volna, hogy a damaszkuszi kormány visszaállíthassa ellenőrzését Deraa tartomány eddig felkelők kezén lévő területei felett.

Szíria, polgárháború Forrás: Wikimedia Commons

Diplomáciai források szerint az ellenzéki küldöttséget Jordánia bírta jobb belátásra, hogy térjen vissza a tárgyalóasztalhoz. A delegációt időközben 12 fősre egészítették ki, hogy ezen túl a Deraától nyugatra fekvő Kuneitra tartományt is képviseljék az egyeztetéseken.

A kormányerők az elmúlt több mint két hétben folytatott offenzívájuk eredményeként visszafoglalták Deraa tartomány keleti felének jelentős részét, s a lázadók több településen is megadták magukat.

Az orosz légierő támogatásával végrehajtott hadműveletek miatt az ENSZ információi szerint mintegy 160 ezer ember kényszerült otthona elhagyására.

A lázadók tábora azonban mélységesen megosztott az orosz követelések tekintetében. A tárgyalások egyes résztvevői azt állítják, tovább akarnak harcolni, miközben azzal vádolják néhány ellenzéki fegyveres csoport parancsnokait, hogy különbékét készülnek kötni az orosz hadsereggel.

A múlt héten jelentek meg először hírek arról, hogy néhány településen tűzszünetben állapodtak meg a szemben álló felek, amit megbékélési folyamat fog követni.

A megállapodások keretében beengedték az orosz katonai rendőrök alakulatait a településekre, ahol a helyi lakosok biztonságát fogják szavatolni.