Ausztria kész megerősíteni déli határainak védelmét

KURZ, Sebastian; Strache, Heinz-Christian
Sebastian Kurz, osztrák kancellár (ÖVP)(b) és Heinz-Christian Strache, alkancellár (FPÖ) az ország déli határainak védelmét megerősítő lépésekre készül.
Vágólapra másolva!
Ausztria az ország déli határainak védelmét megerősítő lépésekre készül - jelentette be egy közös nyilatkozatban kedden Sebastian Kurz osztrák kancellár, Heinz-Christian Strache alkancellár és Herbert Kickl belügyminiszter. Ausztria a prioritása a migráció visszaszorítása.
Vágólapra másolva!

Fontos nyilatkozatott tett Sebastian Kurz, osztrák kancellár. Eszerint

Bécs védelmező Európát akar, ugyanis az európai emberek biztonságának garantálása elsődleges fontosságú.

Kurz azt is mondta, hogy az európai biztonság alapja az Európai Unió külső határainak határozott és hatékony védelme.

Emelltt megszólat az osztrák koalíció mindkét pártja, a Néppártot (ÖVP) és a Szabadságpártot (ÖFP) is: kormányuk azt várja,

hogy Berlin mielőbb tisztázza egységes menedékpolitikai álláspontját azt követően,

hogy a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) lezárta vitáját a kérdésben.

Sebastian Kurz osztrák kancellár (ÖVP) (b.) és Heinz-Christian Strache alkancellár (FPÖ) az ország déli határainak védelmét megerősítő lépésekre készül Forrás: MTI/EPA/Christian Bruna

Hangsúlyozták, hogy felkészültek minden forgatókönyvre. A CDU és a CSU megállapodása arra utal, hogy Németország nemzeti szintű lépéseket akar tenni a menekültáradat elleni küzdelem jegyében. Ha ez az egyezmény ilyen formában a német kormány álláspontjává válik, akkor

kötelességünk tárgyalásokat kezdeni, hogy elhárítsuk annak hátrányait Ausztriára és lakosságára nézve.

A szövetségi kormány ezért felkészült rá, hogy mindenekelőtt

a déli határait védelmező lépéseket foganatosítson.

A német megfontolások újra bizonyítják, milyen fontos a közös európai határvédelem, és igazolják az osztrák álláspontot, hogy a belső határok nélküli Európa csak működőképes külső határok esetén valósulhat meg - olvasható az osztrák vezetők közleményében.

A CDU és a CSU küzdelmes tárgyalások után hétfőn megállapodott arról, hogy úgynevezett tranzitközpontokat építenek ki a német-osztrák határon az Európai Unió (EU) valamely tagországában már nyilvántartásba vett menedékkérők elhelyezésére, és ezekből a központokból szállítják majd vissza őket a regisztráció szerinti tagállamba, ahol az EU-s szabályok alapján le kell folytatni menekültügyi eljárásukat.