Magyarország győzelmével zárult a migrációról szóló brüsszeli csúcs

Idomeni, 2016. március 14. A macedón határ mellett fekvő Idomeni görög falu közelében lévő táborukból útnak indult migránsok mennek, hogy a határon emelt macedón védőkerítést megkerülve bejussanak Macedóniába 2016. március 14-én. (MTI/EPA/Nake Batev)
Vágólapra másolva!
Az Európai Tanács ülésén megszületett kompromisszumos megoldást brit újságok úgy értékelték, hogy az leginkább Orbán Viktor magyar kormányfő álláspontját tükrözi. A brit lapok kiemelik továbbá Angela Merkel kancellárnak a kérdésben a német belpolitika mentén kialakított álláspontját is.
Vágólapra másolva!

A The Times és a The Telegraph című konzervatív lapok közölték, hogy a migrációs krízis miatt háttérbe szorult a Brexit kérdése.

A Telegraph szerint az elfogadott zárónyilatkozat illegális bevándorlással kapcsolatos része sok szempontból a korábbi brit nézőpont mentén alakult,

és az embercsempészek „kezei közé" kerüljenek.

Migránsok a görög-macedón határon. Forrás: MTI/EPA/Nake Batev

Peter Foster, a lap Európa rovatának a vezetője azt írta, hogy

Orbán Viktor igénye a demokrácia győzelme iránt megborzongtatja a liberális Európát, a megállapodás pedig lehetővé teszi a magyar álláspont diadalát.

Foster véleménye alapján Angela Merkel a német belpolitika tükrében közelíti meg a migrációs témakört.

John Longworth, a brit kereskedelmi kamara volt elnöke, a Brexit-párti Leave means Leave jelenlegi társelnöke véleménycikkében kifejtette, hogy

Szerinte a gazdasági bevándorlókat csak a fogadó ország előnyére lehet befogadni, ellenükben nem.

A Times szerzőjének véleménye alapján

a nyilatkozat elsősorban Magyarországnak, Ausztriának, Olaszországnak és Lengyelországnak kedvez,

emiatt a németek, a franciák és a spanyolok nem elégedettek teljes mértékben.

A megállapodás létrejöttéhez az is hozzájárult, hogy

A liberális Financial Times (FT) szerzője arról ír, hogy a zárónyilatkozat egy előrelépés a „közös vízió" érdekében, de az a gond vele, hogy nem elég részletes és nem világos milyen konkrét eredménye lehet majd.

Az FT szerint

a megállapodás tulajdonképpen egy Magyarországnak tett engedménynek tekinthető

és annak ellenére, hogy a kvóta kérdésében van nézeteltérés Budapest és Róma között, a magyar és az olasz fél mégis jól együtt tud működni.

Ez viszont nem jelent Merkel szempontjából áttörést, így

a bevándorlásellenes és a bevándorláspárti országok között tovább folytatódhat a konfliktus.

Channel 4 News nevű brit televízió „Európa" rovata szerkesztőjének, Matt Freinak interjút adott Kovács Zoltán, a magyar kormány szóvivője.

Kovács kifejtette, hogy