Seehofer nem enged Merkelnek

SEEHOFER, Horst; MERKEL, Angela
München, 2018. július 2. Horst Seehofer német belügyminiszter, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke nyilatkozik a sajtónak a párt müncheni elnökségi ülése végén 2018. július 2-re virradóra. Az ülésen Seehofer felajánlotta lemondását mindkét tisztségéből, indoklása szerint azért, mert Angela Merkel kancellár ellenállása miatt nem sikerül megvalósítani belügyminiszteri terveit. Az elmúlt héten Merkel és Seehofer sikertelen kísérletet tett az álláspontjuk közelítésére a migrációt érintő kérdésekben. (MTI/EPA/Lukas Barth)
Vágólapra másolva!
Horst Seehofer német belügyminiszter, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke egy hétfői nyilatkozatában jelezte, hogy nem hajlandó engedni Angela Merkel kancellárnak, a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökének kettejük menekültügyi vitájában, és nem folytatja tovább miniszteri munkáját, ha nem sikerül kompromisszumra bírni a kormányfőt.
Vágólapra másolva!

„Nem hagyom, hogy menesszen egy kancellár, aki csak miattam lett kancellár” - mondta a politikus a Süddeutsche Zeitung című lapnak, az újság hírportálján közölt beszámoló szerint arra utalva ezzel, hogy a csak Bajorországban működő CSU rendre jobb szövetségi parlamenti (Bundestag-) választási eredményt ér el a tartományban, mint a CDU a többi 15 tartományban.

- tette hozzá Horst Seehofer, jelezve, a vita rendezését úgy képzeli el, hogy Angela Merkel engedményeket tesz számára, ellenkező esetben távozik a szövetségi kormányból.

Felvetette: vajon miként maradhatna tisztségében, ha nem egyeznek az "alapvonalak" a kormányfő és saját politikája között?

Mint mondta, olyan helyzetbe került, amelyet eddig elképzelhetetlennek tartott.

- fogalmazott.

Horst Seehofer hétfő hajnalban pártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnökségi ülése után tett nyilatkozatában elmondta, hogy felajánlotta lemondását pártelnöki és miniszteri tisztségéről, de előbb tesz még egy kísérletet a nézeteltérések rendezésére.

Forrás: MTI/EPA/Lukas Barth

A két pártelnök tárgyalása hétfőn kora este, röviddel 18 óra előtt kezdődött a CDU berlini székházában. Horst Seehofer és Angela Merkel egyaránt hétfős delegációval vesz részt a megbeszélésen.

A vita arról szól, hogy miként lehet megtagadni a belépést a német határ állandó ellenőrzés alá vont pontjain - a bajor-osztrák határ három átkelőjénél – az Európai Unióban máshol már regisztrált menedékkérőktől.

Horst Seehofer és a CSU szerint mindentől függetlenül és feltétlenül vissza kell fordítani ezeket az embereket. Angela Merkel és a CDU szerint ezt nem lehet bevezetni egyoldalúan, a szigorítás feltétele, hogy legyenek megállapodások az érintett társországokkal a menedékkérők visszafogadásáról.

Forrás: MTI/EPA/Clemens Bilan

Szakértői becslések szerint havonta legfeljebb néhány száz, máshol már nyilvántartásba vett menedékkérő igyekszik bejutni Németországba a bajor-osztrák határ ellenőrzés alá vett pontjain.

Amennyiben Horst Seehofer valóban távozik tisztségeiből, kiesik a német politika első vonalából, mert nincs mandátuma a Bundestagban vagy a müncheni Landtagban.